Nagyvilág

A japán maffia is támogatja a károsultakat

Többtonnányi élelmiszerrel, ivóvízzel, takaróval és tisztálkodó szerekkel támogatták a japán katasztrófa károsultjait az ország szervezett bűnözői csoportjai, a jakuzák.

A japán maffiacsoportok a legszükségesebb árucikkekkel teletömött teherautókat indítottak a tokiói és a kóbei régióból Japán északkeleti részébe, amelyet a legnagyobb mértékben sújtott a március 11-i földmozgás és az azt követő szökőár. A természeti katasztrófa következtében legalább 27 ezer ember halt meg vagy tűnt el.

A többek között tagjaik kifinomult tetoválásairól ismert jakuzák a brit hírügynökség tudósítója szerint “gyorsan és csendben” siettek a legrászorultabbak segítségére. A pusztító 1995-ös kóbei földrengéshez hasonlóan a kormány támogatása most is csak lassan jutott el az érintettekhez, a mintegy 300 ezer túlélőhöz, így a maffia megbízottjai sokszor elsőként értek a helyszínre.

Egyesek szerint ennek hátterében az áll, hogy a bűnözői csoportok tagjai jellemzően a társadalom kitaszítottjai, sokszor kisebbségiek – például koreaiak -, akik jól tudják, hogyan gondoskodjanak magukról társadalmi vagy állami segítség nélkül, így hatékonyan meg tudták szervezni az akciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik