Nagyvilág

Újabb országok tiltják a japán élelmiszert

Újabb országok vezettek be importkorlátozásokat a japán reaktorbaleset környékéről származó élelmiszerekkel szemben.

Ausztrália és Kanada is betiltotta, illetve szigorította az egyes számú fukushimai atomerőmű körzetében előállított friss élelmiszerek importját. Eddig az Egyesült Államok, Franciaország, Szingapúr és Hongkong vezetett be tilalmat vagy korlátozásokat a Japánból érkező friss termékek importjára.

Kan Naoto japán miniszterelnök szerdán elrendelte a Fukushima körüli négy prefektúrából származó egyes zöldségek és nyerstej árusításának tilalmát, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségű radioaktív részecskéket találtak több mintában. Hat másik prefektúrában fokozták az ellenőrzéseket.

Ausztrália csütörtökön tiltotta meg a súlyosan megrongálódott és radioaktív sugárzást kibocsátó atomerőmű körzetéből származó élelmiszer-ipari termékek behozatalát, de hangsúlyozta azt is, hogy a fogyasztók számára a kockázatok elhanyagolhatóak. Hongkong szerdán ugyanezt a döntést hozta, miután három zöldségmintában sugárszennyezést mutattak ki. Kanada szigorítja az ellenőrzést a Fukushima, Gunma, Ibaraki és Tocsigi prefektúrából érkező tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök esetében.

Tokióban szerdán a vezetékes ivóvíz radioaktív jódtartalma kétszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok azt ajánlották a főváros 13 millió lakosának, hogy a csecsemőknek csakis palackozott vizet adjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik