Nagyvilág

Líbiáról is tárgyalnak a mai EU-csúcson

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának napirendjén szerepel a líbiai helyzet is, ám emellett fontos döntéseket hoznak a tagországok állam- és kormányfői az unión belüli gazdasági együttműködés fokozásával kapcsolatban is.

Líbiát illetően áttekintik az ENSZ Biztonsági Tanácsának a polgári lakosság védelmére vonatkozóan hozott határozatát, illetve az EU önnön intézkedéseinek végrehajtását. Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács elnökének Brüsszelben közzétett meghívóleveléből az is kiderül, hogy várhatóan megállapodnak “az első konkrét lépésekről” az észak-afrikai térség országainak “gyors segítésére”.

Orbán Viktor délelőtt részt vesz az úgynevezett háromoldalú társadalmi csúcstalálkozón, amelyen az uniós intézmények, valamint a legnagyobb európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetői folytatnak egyeztetést. A találkozót a déli órákban sajtótájékoztató zárja.

Közlekedési fennakadások mellett, többezres tüntető tömeg gyülekezésével kezdődtek meg Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozójához kapcsolódó rendezvények.

A hivatalosan késő délután kezdődő értekezlet előtt rendezték meg a szociális partnerek – az uniós intézmények vezetői, továbbá a munkaadók és az érdekképviseletek európai szövetségeinek – találkozóját. Ehhez kapcsolódott a belga szakszervezetek tüntetése, amelynek fő jelszavai közé tartozott, hogy a tagországok a gazdasági megszorítások mellett is tartsák szem előtt a szociális szempontokat, hosszabb távú intézkedéseik tervezésénél pedig (mint az elfogadás előtt álló versenyképességi paktum) ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek veszélybe sodorják az EU szociális modelljét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik