Külföld

Líbiáról is tárgyalnak a mai EU-csúcson

admin
admin

2011. 03. 24. 11:30

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának napirendjén szerepel a líbiai helyzet is, ám emellett fontos döntéseket hoznak a tagországok állam- és kormányfői az unión belüli gazdasági együttműködés fokozásával kapcsolatban is.

Líbiát illetően áttekintik az ENSZ Biztonsági Tanácsának a polgári lakosság védelmére vonatkozóan hozott határozatát, illetve az EU önnön intézkedéseinek végrehajtását. Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács elnökének Brüsszelben közzétett meghívóleveléből az is kiderül, hogy várhatóan megállapodnak “az első konkrét lépésekről” az észak-afrikai térség országainak “gyors segítésére”.

Orbán Viktor délelőtt részt vesz az úgynevezett háromoldalú társadalmi csúcstalálkozón, amelyen az uniós intézmények, valamint a legnagyobb európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetői folytatnak egyeztetést. A találkozót a déli órákban sajtótájékoztató zárja.

Közlekedési fennakadások mellett, többezres tüntető tömeg gyülekezésével kezdődtek meg Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozójához kapcsolódó rendezvények.

A hivatalosan késő délután kezdődő értekezlet előtt rendezték meg a szociális partnerek – az uniós intézmények vezetői, továbbá a munkaadók és az érdekképviseletek európai szövetségeinek – találkozóját. Ehhez kapcsolódott a belga szakszervezetek tüntetése, amelynek fő jelszavai közé tartozott, hogy a tagországok a gazdasági megszorítások mellett is tartsák szem előtt a szociális szempontokat, hosszabb távú intézkedéseik tervezésénél pedig (mint az elfogadás előtt álló versenyképességi paktum) ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek veszélybe sodorják az EU szociális modelljét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.