Nagyvilág

Lemondott a portugál kormányfő

Lemondott tisztségéről José Socrates portugál miniszterelnök, miután a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervet.

Az öt ellenzéki párt a jobboldaltól a szélsőbalig egyhangúlag elvetette az immár negyedik költségvetési kiigazítást, amelyre a deficit csökkentése miatt lett volna szükség, és a segítségével elkerülhető lett volna pénzügyi mentőöv kérése az Európai Uniótól. Socrates hiába figyelmeztetett előre, hogy nem lesz képes vezetni az országot, ha a tervet nem fogadják el.

A közvéleménynek adott magyarázata szerint a terv elutasításával “az ellenzék megfosztotta a kormányt a kormányzás minden feltételétől, ezért nyújtotta be lemondását a köztársasági elnöknek”. “Ennek a politikai válságnak igen súlyos következményei lesznek Portugália szavahihetősége szempontjából a nemzetközi pénzügyi piacokon” – írta.

A lisszaboni kormány az Európai Unió csúcsértekezletének előestéjén bukott meg. Az értekezleten szándékoznak véglegesíteni a vezető európai politikusok a közösség válaszát az adósságválságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik