Nagyvilág

A kórházakat lövik Kadhafiék

Az ütőképes éjszakai légitámadások ellenére folytatódtak a harcok a Tripolitól keletre fekvő Miszrata városában. A koalíciós erők számos harckocsit kilőttek, ám néhány beszivárgott a városba. Továbbra sem tudni, ki irányít, de tárgyalnak róla.

Hiába a határozott nyugati légitámadások, a Kadhafihoz hű erők tovább fokozták a felkelők kezén lévő városok elleni támadásokat. Miszrata ostroma során a tüzérség a városi kórházat is több alkalommal tűz alá vette – írja az Al Jazeera. Az éjszakai légitámadások ugyan több kormányerőhöz tartozó harckocsit is kilőttek, ám helyi lakosok beszámolói szerint több ellenséges páncélos beszivárgott a városközpontba is, ők pedig csütörtökön is folytatták az ostromot. Komoly harcok folynak továbbá a Bengázitól délre fekvő Adzsdabíja körül is, ahol szintén lövik a település kórházát a támadók.

Videó a Miszratában folyó heves harcokról

Bár a líbiai ellenzék politikailag továbbra is értelmezhetetlen összetételű, a líbiai ellenzék egyik vezetője is megszólalt és hozzávetőleges képet rajzolt a lázadók katonai erejéről. A tanulmányait az Egyesült Államokban végző Ali Tarhouni, a líbiai ellenzék ideiglenes tanácsának újonnan kinevezett pénzügyminisztere úgy fogalmazott, a felkelők hadserege körülbelül 1000 katonai múlttal vagy legalább alapkiképzéssel rendelkező katonából áll. A Kadhafi-ellenes felkelők között valószínűleg jóval nagyobb arányt betöltő felfegyverzett civilek számáról az ellenzéki vezető nem beszélt.

Tűzharc közepébe keveredtek az Al Jazeera tudósítói a Tripolitól délre fekvő Zintan település közelében

A koalíciós erők támadásainak koordinálásáról, a parancsnoki szerep betöltéséről napok óta találgatás folyik, nem csupán a médiában, de tulajdonképpen a maguk a koalíciós erők sincsenek tisztában vele, melyikük vezeti az Odüsszeia Hajnal hadműveletet. Némi változást hozhat ebben, a 28 NATO-ország nagykövetei által immár negyedik napjákhoz érkezett tárgyalások.

Továbbra sincs egyértelmű célja a beavatkozásnak, hiszen Kadhafi eltávolításáról a részt vevő országok vezető tisztviselői is eltérően nyilatkoznak, hol deklarálják, hol kizártnak tartják (Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és a brit külügyminiszter, William Hague is elképzelhetőnek tartotta nyilatkozatában, míg a két ország hivatalos álláspontja szerint ez kizárt).

A repüléstilalmi zóna betartatásánál már jóval többről van szó a hadművelet során. Itt már egyértelműen légicsapások célpontjai lettek azok a kormányhű szárazföldi erők is, melyek a légtérre semmiféle befolyással nincsenek, viszont a felkelők által birtokolt városokat ostromolják. “Folytatni fogjuk a légicsapásokat … kizárólag katonai célpontjaink vannak, semmi más” – mondta az RTL francia kereskedelmi rádióban Alain Juppé. Arra a kérdésre, hogy még mennyi ideig fognak tartani a hadműveletek, a francia külügyminiszter elmondta: még nem tudja pontosan, egészen addig, ameddig sikerül Kadhafi erőit semlegesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik