Nagyvilág

Japán: három munkás sugárfertőzött lett

Munka közben sugárfertőzést szenvedett három szakember Fukushima egyes számú atomerőművében.

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség (NISA) közlése szerint a három szakember elektromos kábelek lefektetésén dolgozott az erőmű egyes reaktorblokkjában. Óránként 170 és 180 mikrosievert sugárzás érte őket, miközben az erőműben dolgozók számára a maximálisan megengedett mennyiség 150 mikrosievert. A három sugárfertőzött munkás közül kettőt kórházba szállítottak gyógykezelésre.

Részlegesen sikerült helyreállítani az áramellátást a fukushimai atomerőmű egyes számú reaktorblokkjának vezénylőtermében. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség beszámolója szerint működik a világítás, de nem biztos, hogy a hűtőrendszert is el tudják indítani. A hármas reaktorblokk vezénylőtermében már kedd este sikerült helyreállítani a világítást.

Az atomenergia-biztonsági ügynökség csütörtökön közölte, hogy a TEPCO technikusai megpróbálnak üzembe helyezni egy szivattyút a természeti csapás által leginkább megrongált hármas reaktornál. Ettől azt remélik, hogy abbahagyhatják a reaktorblokk tengervízzel történő hűtését, és tiszta vizet tudnak juttatni a reaktor alatt elhelyezkedő pihentető medencébe. Jelenleg csak az ötös és a hatos reaktor hűtőrendszere működőképes, de ez a két blokk rongálódott meg legkevésbé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik