Nagyvilág

Folytatódott Tripoli bombázása

Újabb támadást intéztek a nemzetközi koalíció repülőgépei szerda éjjel ismeretlen célpontok ellen a líbiai fővárosban.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé jelentése szerint Tripoli délnyugati részéből hallatszott a becsapódó lövedékek döreje. Nem lehet tudni, mi volt az újabb légitámadás célpontja. A tv-felvételeken a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők légvédelmi ágyúinak szórványos tüzét lehetett látni a fekete égbolton.

Greg Bagwell helyettes brit légimarsall úgy nyilatkozott, hogy a francia, brit és amerikai harci repülők támadásai csaknem teljesen megsemmisítették a líbiai légvédelmet. A koalíciós erők célpontjai ezután már a felkelők kezén lévő városokat ostromló líbiai kormánycsapatok lesznek.

“A katasztrófát elkerültük”

A nyugati koalíciós erők légicsapásai Líbiában megakadályozták, hogy százezrek meneküljenek az észak-afrikai országból a szomszédos Egyiptomba – mondta Martonyi János külügyminiszter, aki az EU-elnökség nevében tárgyalt szerdán Kairóban.

“Ha nem lettek volna légicsapások, akkor most valószínűleg nem csak több ezer, hanem több százezer menekült várakozna Líbia és Egyiptom határán” – jelentette ki a külügyminiszter, aki kedden terepszemlét tartott a líbiai-egyiptomi határon. “Ezt a katasztrófát most elkerültük…Biztonsággal kijelenthetjük, ez a művelet (a légihadjárat) nem csak megmentette sok ember életét, hanem azt is megelőzte, hogy válságos menekült-helyzet alakuljon ki” – hangsúlyozta.

Vonakodnak az amerikaiak

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerdán levélben fejezte ki aggodalmát Barack Obama elnöknek amiatt, hogy amerikai katonai kapacitásokat kötött le Líbiában, anélkül, hogy világosan megfogalmazta volna a küldetés célját.

John Boehner felszólította az elnököt, hogy a katonai küldetésről adjon világos értékelést. A republikánus vezető kifejezte meggyőződését, hogy Obamának egy sor kérdésre kell majd válaszolnia, beleértve azt is, hogy elfogadható-e, hogy Moammer Kadhafi ezredes hatalmon maradjon Líbiában, s hogy mely országok veszik át az Egyesült Államoktól a vezető szerepet a légtérzár fenntartásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik