Nagyvilág

Tüntetők megölésével vádolják Mubarakot és belügyminiszterét

Egy egyiptomi tényfeltáró bizottság azzal vádolta meg Hoszni Mubarak volt elnököt és egykori belügyminiszterét, hogy szánt szándékkal öltek meg tüntetőket - jelentette szerdán az al-Ahrám című egyiptomi kormánylap.

A Mubarak rendszerének megdöntésére január 25-én kezdődött népfelkelés során több mint 360-an haltak meg és több ezren sebesültek meg a karhatalom fellépése következtében. A rendfenntartó erők gumilövedékeket, éles lőszereket, vízágyúkat és könnyfakasztó gránátokat vetettek be a békés tüntetők ellen.

A bizottság megállapítása szerint Mubarakot az egyiptomi kormány vezetőjeként bűnvádi felelősség terheli a tüntetők haláláért, mint ahogy Habíb al-Adli volt belügyminisztert is, aki tűzparancsot adott a rendőrségnek. A bizottság a nyomozati anyagot továbbította a vádhatóságnak.

Adli, míg hivatalban volt, 500 ezer fős biztonsági erő fölött rendelkezett. Már korábban is széles körben őt vádolták azért, hogy a rendőrök brutálisan léptek fel a Mubarak lemondásához vezető tüntetéssorozat résztvevőivel szemben. Adlit január végén menesztették a belügyi tárca éléről, s egy héttel Hoszni Mubarak elnök bukása után, február 17-én letartóztatták.

A bukott politikust korábban pénzmosással és közpénzek elsikkasztásával vádolták meg, és ezen vádpontok alapján március 5-én bíróság elé állították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik