Nagyvilág

Kucsma az ártatlanságát hangoztatja

Leonyid Kucsma volt államfő cáfolta szerdán, hogy köze lenne Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásához, s közölte, kész minden megpróbáltatásra, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Kucsma közvetlenül ügyészségi kihallgatása előtt beszélt erről a sajtónak. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez az első kihallgatása. Hozzátette, már öt évvel ezelőtt is azt mondta, állítólagos érintettsége a Gongadze-ügyben egy “nagy provokáció” Ukrajna ellen, s ma is ezen a véleményen van.
Kucsma közölte, hogy az elmúlt tíz évben a “legkíméletlenebb lélektani nyomás” nehezedett rá, s ezért most kész “minden pokoli szenvedésre”, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

“Azt akarom, hogy az ukrán történelemben csak az igazság maradjon meg arról, amit tettem az országért, s amit nem tettem” – idézte az Unian ukrán hírügynökség Kucsmát.

Az ukrán főügyészség kedden jelentette be, hogy büntetőjogi vizsgálatot indított Kucsma volt államfő ellen a 2000-ben meggyilkolt újságíró ügyében. Az ügyészség azzal gyanúsítja Kucsmát, hogy “túllépte hivatali hatáskörét, törvénybe ütköző utasítást adott a belügyminisztérium vezetőinek, ami az újságíró halálához vezetett”. A volt államfőt nemcsak a Gongadze-gyilkossággal hozzák kapcsolatba, hanem azzal is gyanúsítják, hogy köze volt Olekszandr Podolszkij újságíró elrablásához és bántalmazásához.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója – aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról – 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Kucsmát 2005-ben kikérdezték az ügyben, de nem indítottak ellene eljárást.

Tavaly szeptemberben a főügyészség a 2005-ben rejtélyes körülmények között meghalt belügyminisztert, Jurij Kravcsenkót nevezte meg az újságíró meggyilkolásának megrendelőjeként, Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok vallomására alapozva. Pukacs közlése szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában utasította őt Gongadze megölésére. A gyilkosságban közreműködött három rendőr, akiket már 2008 márciusában hosszú börtönbüntetésre ítélt egy kijevi bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik