Nagyvilág

Hatalmas robbanás rázta meg Jeruzsálemet

Hét év után újra buszt robbantottak Jeruzsálemben. A robbanás a központi buszpályaudvar mellett történt. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, a sebesültek számát 20 és 30 közé teszik.

Bomba robbant a jeruzsálemi központi buszpályaudvarral szemben lévő buszmegállóban. Nem öngyilkos merénylet, hanem egy előre elhelyezett, telefonhoz csatlakoztatott robbanószerkezet okozta a pusztítást. A városba vezető utakat lezárták. A rendőrség és a mentőszolgálat járművei lepték el a környéket. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta moszkvai útját.

A robbanás napján két Grad-rakétát is kilőttek Beér-Seva városára a Gázai-övezetből palesztin milicisták és a Negev sivatag területén is több aknavető lövedék csapódott be.

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, a Haaretz izraeli lap legalább 20, a Jerusalem Post legkevesebb 30 sebesültről számol be, de ezek a számok még nőhetnek a híradások szerint. A sebesülteket a Hadassza kórházba szállították, közülük négy súlyos állapotban van. A robbanást az egész belvárosban hallani lehetett, több a közelben álló tömött busz ablaka is betört. A palesztin Vörös Félhold mentőszervezet felajánlotta segítségét a sebesültek ellátására és elszállítására.

Jeruzsálemben 2004 szeptembere óta nem történt öngyilkos merénylet. Akkor két izraeli határőr halt meg és 17 diák megsebesült a Fatah al-Aksza Mártírjai csoportjának női tagja által végrehajtott támadásban. A 2000-től 2005-ig tartó második Intifáda során 785 izraeli civil veszítette életét. Terrortámadások azóta is történtek a városban, egy terrorista 2008-ban buldózerrel három embert megölt és ötvenet megsebesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik