Külföld

Sok zöldség sugárfertőzött

admin
admin

2011. 03. 23. 06:52

A sugárszennyeződés miatt a japán miniszterelnök elrendelte szerdán, hogy tiltsák be a Fukushima és Ibaraki prefektúrából érkező nyerstej és zöld növények árusítását. Már 11 zöldségféléről derült ki, hogy sugárszennyezett.

Kan Naoto kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy ne fogyasszon olyan zöldséget, amelyekről kiderült a sugárszennyezettség.

Fukushima földrengés és szökőár sújtotta egyes számú atomerőműve a Csendes-óceán partján, Tokiótól 250 kilométerre északkeletre fekszik.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már tizenegy zöldségféléről mutatták ki, hogy az egészségügyi határértéknél jóval magasabb bennük a radioaktív részecskék aránya. Sugárszennyezett spenótot, brokkolit, karfiolt, petrezselymet és más speciális fűszernövényeket találtak a súlyos üzemi balesetet szenvedett atomerőmű környékén, Ibaraki prefektúrában pedig a nyerstej bizonyult ártalmasnak.

Sugárszennyezést csak a szabad ég alatt termesztett növényekben mutattak ki. Az egyik fűszernövény 82 ezer becquerel radioaktív céziumot tartalmazott kilogrammonként, azaz a megengedettnél 164-szer többet. Radioaktív jódból 15 ezer becquerel volt a növényben, ami a felső határérték hétszerese. Tartós, azaz több mint tíz napi fogyasztás után egészségkárosodást okozhatnak az ilyen növények.

Sugárszennyeződést mutattak ki a japán főváros ivóvízhálózatában is a hétvégén, a terhelés szintje azonban elmarad a törvényben rögzített határértéktől. A tudományügyi minisztérium szakemberei szombaton kezdtek méréseket végezni Tokió és több más prefektúra ivóvízhálózatában. Ennek során cézium és radioaktív jód jelenlétét mutatták ki.

Az Egyesült Államok kedden megtiltotta bizonyos japán élelmiszerek – tej és tejtermékek, friss zöldség és gyümölcs – importját az atomerőmű körüli négy prefektúrából. Franciaország arra kérte az Európai Bizottságot, hogy rendelje el a Japánból importált friss termékek rendszeres ellenőrzését.

Szerdán újabb erős utórengések rázták meg Japán fő szigete, Honsú északkeleti részét. A legnagyobb, a nyílt végű Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás helyi idő szerint reggel 7 óra 12 perckor történt, s epicentruma Fukushima prefektúrában volt. A súlyosan megrongálódott atomerőműben nem keletkeztek újabb károk, és a helyreállítási munkákat sem állították le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.