Külföld

Belepi Japánt a sugárszennyezés

admin
admin

2011. 03. 23. 11:25

Újabb, 6-os erősségű rengés rázta meg az atomerőműnek is helyt adó Fukushima prefektúrát Japánban. Az erőmű 3-as reaktorából fekete füstoszlop száll fel, a munkásokat evakuálták. Szennyezett a zöldségtermés, és csapvíz is. Videók!

Evakuálták a Fukushima Dajcsi atomerőműnél dolgozó munkásokat, miután a megrongálódott reaktorok egyikéből fekete füst gomolygott felfelé. A munkások már közel álltak a hűtőrendszer újbóli működésbe léptetéséhez. Szerda reggel újabb, 6.0 magnitúdójú utórengés rázta meg Japán északkeleti részét, köztük a nukleáris létesítménynek otthont adó Fukushima prefektúrát. A japán bankok közben egy 1000 milliárdos gyorssegély folyósításáról tárgyalnak az erőművet működtető Tokyo Electric Power nevű céggel. A fukushimai prefektusból ezalatt megtiltották a friss gyümölcs, a zöldség és a tej szállítását Japán egyéb részeire.

Képek a fekete füstoszlopról és az erőművet működtető cég tisztviselőjének nyilatkozata az Al Jazeera felvételén

Rosszkor jött az evakuálás

A helyszínen dolgozó személyzet folyamatos váltásokban, megállás nélkül dolgozott azért, hogy sikerüljön újra áram alá helyezni a berendezéseket és visszaállítani a hűtést a túlhevült fütőelemeknél. Az erőművet működtető cég közleménye szerint egyelőre nem világos, mi okozza a hosszú fekete oszlopokban felszálló füstöt. A munkálatok leállása pont rosszkor jött, hiszen már látszott némi remény a hűtés újraindítására.A CNN tudósítója a szerdai reaktorfüst okait és a hűtőrendszer visszaállításának lehetőségeit elemzi

Az irányító teremben már sikerült visszaállítani az áramellátást, ez pedig kulcsfontosságú momentum lehet a helyreállítási munkálatok folyamatában és a leolvadás megelőzésében. Az erőmű fűtőelemei vegyesen tartalmaznak uránt és plutóniumot, a szakértők szerint ennek pedig nagyobb környezetkárosító hatása lehet, mintha egyszerűn uránium alapú elemekről lenne szó.

Sugárszennyezett az élelmiszer és a csapvíz is

Szerdán a kormány bizonyos, főleg a szennyezés által érintett területekről korlátozta az élelmiszerszállítást, miután az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint radioaktív szennyezést mutattak ki több az erőmű környezetében termesztett zöldségfajtában. Figyelmeztették továbbá a lakosságot, hogy a vezetékes víz radioaktív jód tartalma jócskán meghaladta az elfogadható értéket, ezért a csecsemőknek semmiképpen ne adjanak csapvizet. A felnőttek szervezete magasabb értékig toleráns a kémiai anyaggal szemben. A japán kabinetfőtitkár, Jukio Edanó azonban kérte a lakosságot, ne halmozzanak fel palackozott vizet, mert a katasztrófa sújtotta területeken nagyobb szükség lehet azokra.

A tokiói önkormányzat tisztségviselője, Shintaro Ishihara ugyanakkor újságíróknak nyilatkozva próbálta nyugtatni a közvéleményt, mondván, nincs közvetlen egészségügyi veszélyhelyzet – írja a CNN. A fukushimai erőmű 240 kilométerre fekszik Tokiótól.

A radioaktív jód az atomerőművekben használt urán maghasadásakor keletkezik és katasztrófa esetén kerülhet a levegőbe, vízbe. A pajzsmirigy elraktározza a radioaktív jódot, így ha felhalmozódik, daganatos betegségeket okozhat. Ezt úgy lehet megelőzni, ha a pajzsmirigyet telítik jóddal, kálium-jodid tabletták segítségével és így megakadályozható a radioaktív jód felhalmozódása.

A földrengésnek és az azt követő szökőárnak a hivatalos közlések szerint 9408 ember esett áldozatul eddig. További 14 716 embert tartanak számon eltűntként. 387 ezer embert evakuáltak a kritikus helyzetbe került területekről, a japán Kyodo News hírei szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.