Külföld

300 milliárd dollárba kerül Japánnak a katasztrófa

admin
admin

2011. 03. 23. 14:21

Nagyjából 24 ezer milliárd jen, vagyis mintegy 300 milliárd dollár költséggel jár a március 11-én történt természeti katasztrófa következtében megrongálódott vagy megsemmisült épületek, üzemek újjáépítése és az infrastruktúra helyreállítása a japán kormány számításai szerint, amelyek a formálódó pótköltségvetéshez készültek.

A Nikkei című tokiói gazdasági lap szerdai beszámolója szerint a kormányzati számításoknál a közúti és vasúti hálózatban és egyéb infrastruktúrában – például az áram- és a csatornarendszerben -, az épületekben és a termelő üzemekben keletkezett károkat vették figyelembe.

A fukusimai atomerőműben történt súlyos üzemzavar közvetlen és közvetett költségei nincsenek benne a számításban, a kárfelszámolás és az újjáépítés azonban így is háromszor nagyobb anyagi terhet jelenthet, mint a legutóbbi hasonló természeti katasztrófa, az 1995-ös kobei földrengés utáni helyreállítás költsége.

Ugyancsak szerdai sajtóbeszámolók szerint 25 milliárd dolláros hitelt állítanak össze japán nagybankok a fukusimai erőművet is üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco), a legnagyobb ázsiai közműcég számára. A társaság a megrendült pénzügyi helyzetének rendezésére használná fel a hitelt, ebből állítaná helyre a földrengés és a szökőár következtében megrongálódott hálózatát, és pótolná a kiesett kapacitást.
A katasztrófa miatt nagyjából 20 százalékkal csökkent a cég hő- és atomerőművi kapacitása. Semmilyen körülmények között nem lehet használni többé például a Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőművet, amelynek reaktoraiban a földrengés és cunami után sorozatos balesetek történtek. Az igen öreg, az 1970-es években épült erőmű hat reaktorát jelentősen megrongálták a természeti katasztrófát követő robbanások, tüzek és a hűtéshez használt tengervíz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.