Nagyvilág

Milliárdokat keresnének a Naftogazon

Ukrajna 5-6 milliárd dollár bevételt szeretne az állami energiacég, a Naftogaz kisebbségi részének tőzsdei értékesítéséből.

Az ukrán energiaügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: jelenleg tanácsadókkal konzultálnak arról, hogy melyik tőzsde lenne a legalkalmasabb a kibocsátásra.

Az összeget a Naftogaz fejlesztésére, az ukrajnai gázkitermelés növelésére, valamint a gázszállító rendszer korszerűsítésére fordítanák.

“Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz együttműködése csakis piaci alapokon valósulhat meg, nem lehet szó arról, hogy a Gazprom lenyeli az ukrán konszernt. Csak egy hatékony vegyes vállalat alapításáról lehet szó, amelyben mindkét fél érdekeit egyenlő mértékben figyelembe veszik” – vélekedett tavaly ősszel Mikola Azarov ukrán kormányfő, miután Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tavasszal váratlanul vetette fel a két konszern egyesítésének gondolatát.

Ukrajna azonban – tekintettel a Viktor Janukovics államfő hivatalba lépésével lassan javulásnak indult orosz-ukrán kapcsolatokra – visszafogottan, de határozottan ellenezte a lehetőséget.

Feltehetőleg a Gazprom az ukrajnai vezetékrendszer feletti ellenőrzést akarja megszerezni, mivel ma ezen áramlik az orosz gáz túlnyomó része Európába, és Kijev a szállítással kapcsolatban már sok problémát okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik