Külföld

Japán: sugárfertőzött a tenger?

admin
admin

2011. 03. 22. 19:22

Radioaktív anyagokat észleltek a tengerben a Fukusima-1 atomerőmű hűtővízcsatornájának környezetében - olvasható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. A sugárszennyezés a sérült pihentető medencék hűtéséhez használt tengervízzel kerülhetett a tengerbe.

A reaktorokon kívül található úgynevezett pihentető medencékben a
kiégett üzemanyagokat tárolják. Normális esetben ezekől csak minimális
víz párolog el az üzemanyagkazetták folyamatos hőtermelése miatt.

“A robbanások miatt megsérültek a medencékben lévő nukleáris üzemanyagkazetták, és így a tengervízzel együtt radioaktív anyag is kikerülhet a medence, illetve a hűtőrendszer sérülésein keresztül a tengerbe” – magyarázta Petőfi Gábor, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezető-helyettese. A legrosszabb
helyzetben a 3-as reaktor pihentető medencéje van, de szükséges a víz pótlása a 2-es és a 4-es reaktornál is.

A sugárszennyezett tengervíz a pihentető medencékből a meleg vizes csatornákon keresztül juthat a tengerbe. Ezt támasztják alá a mérések is, amelyek ennek környezetében mutatták ki a szennyező anyagok jelenlétét.

Mint Petőfi elmondta, “egyelőre a tengervíz szennyezettségének mértéke nem jelent veszélyt a lakosságra, és az erőmű 20 km-es körzetéből már korábban kimenekítették az ott élőket”. A japán hatóságok külön korlátozó intézkedésről nem döntöttek, de a japán tengerészeti ügynökség egyik hajója szerdától az erőmű 30 kilométeres körzetében mintákat vesz majd a tengervízből és a levegőből, hogy nyomon kövesse a sugárzás szintjét.

Mivel egyelőre nem ismert a sugárszennyezettség szintje, és a szennyezés kiterjedése, így azt sem lehet tudni, hogy a halakba milyen koncentrációban jutottak vagy juthatnak a későbbiekben radioaktív anyagok. A mérések alapján a japán hatóságok nyomon követik a szennyezettség alakulását, és indokolt esetben bizonyosan bevezetik a szükséges korlátozó intézkedéseket is – tette hozzá a szakértő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.