Nagyvilág

Találat érte Kadhafi főhadiszállását

Találat érte Moammer Kadhafi vezetői épületegyüttesének egyik központi házát. A Pentagon megkérdőjelezi a líbiai kormány azon ígéretét, hogy tűzszünetet hirdetne. Folytatódtak az összecsapások Bengáziban, három újságírónak nyoma veszett.

Valószínűleg két manőverező robotrepülőgép csapódott be Moammer Kadhafi körülkerített vezetői épületegyüttesének egyik központi házába – jelentette a CNN. Az amerikai hírtelevízió stábja, amelyet beengedtek a helyszínre, arról számolt be, hogy az egyik háromemeletes betonépület tetején két lyuk tátongott, a felső két emelet beomlott, és a terepet mintegy 150 méteres sugarú körben elborította a törmelék. A támadásban senki sem sérült meg. Ezt a helyet az amerikaiak a 1986-os légicsapás idején is bombázták.

Az épületről líbiai kormányforrások közölték, hogy a vezetői palotaegyüttes vendégháza volt, amelyben Kadhafi magas rangú meghívottjait várakoztatták, mielőtt a vezető maga is fogadta őket az onnan mintegy 50 méterre felállított beduin sátrában.

A Pentagonban William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója kijelentette: garantálja, hogy Kadhafi ezredes nem célpontja a légicsapásoknak, és a koalíció nem szándékozik vadászni a líbiai vezetőre. Mint mondta, Kadhafi rezidenciája sem célpont, és az amerikai hadvezetés nem tudja, hogy Líbia első embere ott tartózkodik-e.

A britek ismét akcióban

Hétfő hajnalban ismét bekapcsolódott a líbiai hadműveletekbe a brit királyi haditengerészet, a légierő pedig évtizedek óta a leghosszabb távú bevetéseket hajtotta végre.

Liam Fox brit védelmi miniszter vasárnap este a BBC-nek azt mondta, hogy “az első jelek szerint nagyon sikeres” a szövetségesek líbiai fellépése. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tarthat a katonai beavatkozás, Fox azt mondta: reményei szerint “amilyen gyorsan csak lehet, befejeződnek” a hadműveletek. Ez azonban függ attól is, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető “milyen gyorsan ismeri fel, hogy vége a játszmának” – tette hozzá.

Légtérzár

Líbia egyharmada felett létesített légtérzárat a BT-határozatnak érvényt szerző koalíció – jelentette ki a Pentagonban William E. Gortney altengernagy. Gortney szerint a koalíció a következő napokban Belgiummal és Katarral fog bővülni. Az altengernagy közölte, hogy a Líbia elleni támadásnak nincsenek polgári áldozatai. A Bengázitól délre a líbiai szárazföldi erőkre mért légicsapások “meglehetősen sikeresek” voltak.

Gortney hangsúlyozta, hogy a Pentagon megkérdőjelezi a líbiai kormány összes bejelentését, beleértve azt is , hogy kész tűzszünetet hirdetni. Elmondta, hogy a bevetésekben részt vett koalíciós repülőgépek sértetlenül tértek vissza.

Heves összecsapások Bengáziban

Szórványos robbanások és heves gépfegyverdörgés hallatszott az északkelet-líbiai Bengázi város központjából vasárnap késő este, helyi idő szerint 22 óra körül legalább negyven percen keresztül – közölték helyi lakosok. A líbiai kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy este 20 órától azonnali tűzszünetet léptet életbe, a kormányerők nem támadják tovább a lázadókat.

Nyoma veszett három újságírónak

Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója – Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós – szombat reggel óta nem adott életjelt magáról. Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból “átvezényelt” Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették itt is a lábukat. Az AFP két újságírójával tartott Joe Raedle, a Getty Images nevű nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa is, s róla sem tudni semmit péntek este óta.

Döntött a NATO a fegyverembargóról

A NATO-nagykövetek jóváhagyták azt a műveleti tervet, amelynek keretében az észak-atlanti szövetség segíti a Líbiát sújtó, az ENSZ által elrendelt fegyverembargó érvényesítését. Az Észak-atlanti Tanács ülése után névtelenül nyilatkozó tisztségviselők elmondták: nem sikerült viszont dűlőre jutni arról, hogy a szövetség miképpen lépjen fel Líbiával kapcsolatban annak a biztonsági tanácsi határozatnak az érvényesítésében, amely repülési tilalmat rendelt el az észak-afrikai ország légterében, illetve kimondta, hogy minden lehetséges eszközt igénybe kell venni a líbiai polgári lakosság megvédésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik