Nagyvilág

Megizmosodott a francia szélsőjobb

Rekordérdektelenség mellett zajlott vasárnap Franciaországban a részleges helyhatósági választások első fordulója.

A franciáknak alig 44 százaléka vonult az urnákhoz, hogy újraválassza a megyei tanácsok tagjainak mintegy felét.

Az első becslések szerint az ellenzéki Szocialista Párt (PS) a szavazatok 25-30 százalékával végzett az élen. A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 16-20 százalékot ért el, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a szavazatok 14-17 százalékát szerezte meg. A kommunistákat és a Baloldali Pártot tömörítő Baloldali Frontra a választóknak 8-10 százaléka szavazott. Hasonló eredményt értek el a Zöldek.

A francia megyék közül jelenleg 58-ban a baloldal van többségben, a többi 42-öt a jobboldal irányítja. A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárti többség mintegy húsz megyében nagyon törékeny, s azok is a szocialisták irányítása alá kerülhetnek a második fordulóban, amelyet jövő vasárnap tartanak.

A politikai pártok elsősorban a 13 hónap múlva esedékes elnökválasztás előtti utolsó erőfelmérésként kezelik a helyhatósági választásokat. Emiatt az utóbbi hónapokban a felmérések szerint megerősödött FN került a figyelem középpontjába, annak ellenére, hogy a szélsőjobboldali jelölteknek nem sok esélyük van arra, hogy a kétfordulós választáson mandátumot szerezzenek.

“A Nemzeti Front nagy előretörést hajtott végre. Ez az első lépés az iránt a nagy megújulás iránt, amelyre honfitársaink vágynak” – kommentálta pártja eredményét Marine Le Pen, az FN elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik