Nagyvilág

A líbiai háború újabb áldozatai – percről percre

Eltűnt újságírók, civil áldozatok, Kadhafi folytatja háborúját saját népe és a nyugati koalíció erői ellen. Bengázi körül égő katonai járművek és a kormányzati erők halott katonái fekszenek.

17.46.

Nem azonos módon viszonyul Putyin és Medvegyev a történésekhez.

Az MTI híradása szerint Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerint Líbiával kapcsolatban a “keresztes hadjárat” típusú kifejezések elfogadhatatlanok, az észak-afrikai országban zajló események vonatkozásában a lehető legpontosabban kell fogalmazni.

Rezidenciáján, a Moszkva melletti Gorkiban Medvegyev újságírók előtt azt mondta: “Semmiképpen nem szabad olyan kifejezéseket használni, amelyek a civilizációk összecsapását idézik fel, különben még a mostaninál is rosszabbul végződhet a dolog”.

Medvegyev kijelentette, nem tartja helytelennek a ENSZ BT 1973. számú, Líbia felett légtérzárlat létrehozását célzó határozatát.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt mondta: “keresztes hadjáratokra” mozgósító “középkori felhívásra” emlékezteti a Líbiával kapcsolatos legutóbbi ENSZ-határozat.

16:25

Szíria és Jemen lehet a következő két gyenge láncszem. Előbbiben sosem látott tömegtüntetésekre került sor egy korábbi tüntetésen elhunyt fiatal temetésén. A március 15-én indult tüntetésekben eddig öten haltak meg és több mint százan megsebesültek.
Jemenben a Abdullah Szaleh elnök ellen tüntetnek hatalmas tömegek. Legalább húszan haltak meg az elmúlt napokban a hadsereggel történt összecsapások során. A hadsereg kiáll az elnök mellett, ugyanakkor védi az alkotmányt is. A tüntetők azonban nem elégedtek meg a hadsereg képviselőjének bejelentésével. Az elnök bebetonzota magát a hatalomba és nem hajlandó lemondani. Félő, hogy itt is polgárháborúra kerülhet sor.

16:10

Amr Musza, az Arab Liga elnöke most éppen újra támogatásáról biztosította a beavatkozó koalíciós erőket, miután megbeszélést tartott David Cameron brit miniszterelnökkel és Ban Ki-Múnnal, az ENSZ főtitkárával. Az arab országok közös platformjának egyiptomi képviselője nem sokkal korábban még a civil áldozatokra hivatkozva helytelenítette a beavatkozást, bár az Arab Liga a műveletek megkezdése előtt is támogatásáról biztosította a koalíciós erőket. Most újra megkapták a bizalmat, Amr Musza az ENSZ BT 1973-as határozatának érvényesítésére hivatkozva támogatásáról biztosította a katonai intervenciót, főleg hogy az a tervek szerint nem jár szárazföldi megszállással.

16:05

Az elemzők (többek között a CNN-en is) most azt próbálják kisakkozni, mihez fognak kezdeni a líbiai ellenzéki erők a koalíciós légi támogatás után. Adzsdabíjjánál készülődnek a felkelők visszafoglalni az olajipari létesítményekkel rendelkező várost. Ez lehet az utolsó nagyobb falat, mielőtt Tripoli következne.

16:00

Légvédelmi ütegek szórták tele Tripoli felett az eget tegnap éjjel.

15:50

Az első spanyol gépek is átrepültek Líbia felett. A BBC tudósítása szerint a spanyol légierő két F-18-as vadászgépe végrehajtotta első küldetését a líbiai légtérben. Összesen négy darab F-18-as, egy üzemanyag-utántöltő repülőgép, egy F-100-as fregatt, egy S-74-es tengeralattjáró és egy CN-235-ös tengerészeti felderítő gép vesz részt a koalíciós erők műveleteiben spanyol részről.

14:20

A Tripoliban élő Farid azt írja, ő és családja sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, mióta a koalíciós bombázások megkezdődtek. Úgy érzik, a nemzetközi közösség törődik velük. Állítása szerint a Kadhafi-erők folyamatosan letartóztatásokat és gyilkosságokat hajtanak végre a városban, az emberek félnek. Hozzáteszi, a koalíciós erők által betrafált Kadhafi-palota egy masszív erőd, és jó volt látni, hogy a légitámadás elkapta.

14:05

Nick Robertson a CNN tudósítója szerint Miszrata továbbra is a Kadhafihoz hű erők támadása alatt áll, ám mivel az újságíró Tripoliban tartózkodik, nem tudta tökéletesen megerősíteni az értesülést. Bengáziban a harcok befejeződtek, köszönhetően a szövetséges erők légicsapásainak, mondta John Lorimer vezérőrnagy, a brit fegyveres erők szóvivője.

14:00

Az összehangolt brit-amerikai-francia légitámadásokkal sikerült leállítani a líbiai kormányerők tüzérségi támadását a líbiai felkelők központja, Bengázi ellen – közölte hétfőn Londonban a brit fegyveres erők szóvivője.

John Lorimer vezérőrnagy, a brit vezérkar stratégiai kommunikációs igazgatója a líbiai hadműveletek eddigi menetét értékelő sajtótájékoztatóján felfedte ugyanakkor azt is, hogy a brit királyi légierő (RAF) Tornado GR4-es vadászbombázóit – amelyek hajnalban líbiai célpontok elleni támadásra indultak angliai támaszpontjaikról – félútról visszarendelték, mivel a brit hadvezetés olyan értesülést kapott, hogy a kijelölt célpontok környékén. (MTI)

13:45

A líbiai állami tévé szerint 65 áldozata volt az éjjeli légitámadásoknak Tripoliban. A tévén egy hullaházat mutattak, az áldozatok nagy része férfi.

13:15

Szabadon engedték a New York Times négy újságíróját, akiket még a múlt héten vettek őrizetbe a líbiai kormányerők. Az újságírókat átadták a török nagykövetségnek Tripoliban, idézi az AFP hírügynökség Ahmet Davutoglu török külügyminisztert.

13:10

A líbiai felkelő erők egyik képviselője Bengáziban úgy nyilatkozott, üdvözlik a koalíciós légicsapásokat, de nem akarnak külföldi szárazföldi csapatokat látni az országban.

13:05

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint Líbia semmiképpen nem felel meg a demokratikus elvárásoknak, de ez még nem igazolja a katonai intervenciót – írja a Reuters.

13:00

Katar és az Egyesült Arab Emírségek továbbra is részt vesz a Líbia elleni nemzetközi katonai szövetségben – közölte hétfőn a hat Perzsa(Arab)-öböl menti országot tömörítő politikai szervezet vezetője, de hangsúlyosan megismételte, hogy a nemzetközi missziónak kizárólag a polgári lakosok megvédése a célja.

“Ami most történik, az nem intervenció. Csak a vérontástól védik meg az embereket” – szögezte le Abdel-Rahmán bin Hamad al-Attija, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára.
Ennek előzménye, hogy az Arab Liga főtitkára vasárnap bírálta a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól. “Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása” – mondta Amr Músza Kairóban újságíróknak.
Igaz Músza hétfőn, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján enyhített álláspontján: “Az Arab Liga álláspontja Líbiával kapcsolatban határozott volt, és az első pillanattól kezdve befagyasztottuk az ország tagságát. Továbbra is a civilek védelmére fogunk törekedni, és arra kérünk mindenkit, hogy ezt tartsa szem előtt.”
Mindazonáltal a GCC főtitkára nem beszélt arról, hogy akár Katar, akár az emírségek részt vett-e már a hadműveletben.
A támadások megindítása előtt Katar közölte, hogy 4-6 repülőgéppel járul hozzá azokhoz, az Egyesült Arab Emírségek pedig azt, hogy mintegy hússzal.
Az emírségek és Katar a GCC-ben való együttműködés jegyében Szaúd-Arábiával együtt részt vesz a bahreini intervencióban is. Irán és síita szövetségesei a térségben elítélték a több mint 1500 katona bahreini bevonulását.
A GCC főtitkára ezzel kapcsolatban hétfőn, a szervezet egy biztonsági tanácskozásán azt mondta: a külföldi kontingens “nem elnyomás céljából” érkezett Bahreinbe, és maradásuknak nincsen időbeli korlátja.
Az említett országokon kívül a GCC-nek tagja még Omán és Kuvait. (MTI)

12:25

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető mintegy ötven híve vette körül hétfőn a kairói látogatáson tartózkodó ENSZ-főtitkárt, Ban Ki Munt, valamint 15 fős kíséretét.

A nemzetközi beavatkozást elítélő, Kadhafi-párti líbiaiak zöld zászlókat lengettek, Líbiát éltették, és a “Le az Egyesült Államokkal!” jelmondatot kiáltozták.
Az egyiptomi felkelés középpontjának számító Tahrír térre igyekvő Ban az Arab Liga közelben található székházában lelt menedékre, ahonnan kénytelen volt egy másik kijáraton távozni.
Az Esszam Saraf egyiptomi miniszterelnökkel való találkozójára siető ENSZ-főtitkárt kísérő kocsisornak később munkahelyeket, lakásokat és jobb életkörülményeket követelő tüntetők állták útját. (MTI)

12:20

Jemenben az északon folyó harcoknak mintegy húsz áldozata van péntek óta a BBC információi szerint. Egy rezsimellenes tüntetésen lelőttek egy az eseményeket rögzítő operatőrt.

12:15

Amerika állítja, hogy Kadhafi nem célpont, a brit külügyi államtitkár, Willian Hague nem zárta ki ezt a lehetőséget sem – írja a BBC. A Kadhafi palota elleni támadást a koalíciós erők azzal magyarázták, hogy főhadiszállásként fontos katonai szereppel rendelkező létesítmény, amely részt vesz a kormányhű erők támadásainak megszervezésében.

12:10

Kadhafi egyik palotáját is légitámadás érte.

12:00

A Tripoliban élő Salah a BBC-nek nyilatkozva elmondta, számukra Kadhafi a biztonság szimbóluma. Ő nem akarja, hogy a keleti ellenzék irányítsa az országot. Hozzátette, ez már nem Kadhafiról szól, hanem egy háború Líbia valamint az Egyesült Királyság, az USA, Franciaország és a koalícióban résztvevő országok között. Szerinte semmi garancia arra, hogy a koalíciós erők nem találnak majd el civil célpontokat, hiszen Tripoliban is nagyon közel vannak a laktanyák a sűrűn lakott kerületekhez.

11:35

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára hétfőn azt mondta, hogy tiszteletben tartja a líbiai katonai beavatkozásra felhatalmazó ENSZ-határozatot, hiszen az “a civilek védelmét szolgálja”.

“Az Arab Liga álláspontja Líbiával kapcsolatban határozott volt, és az első pillanattól kezdve befagyasztottuk Líbia tagságát” – hangsúlyozta Músza Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közös kairói sajtótájékoztatóján.
“Továbbra is a civilek védelméért fogunk dolgozni, és arra kérünk mindenkit, hogy ezt tartsa szem előtt egy esetleges katonai akció esetén” – tette hozzá az Arab Liga főtitkára.
Músza vasárnap azt mondta, hogy ami Líbiában történik, az eltér a repülési tilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, “és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása”. (MTI)

A Liga támogatása rendkívül fontos a koalíciós erők számára, hogy az iraki párhuzamnak még a látszatát is elkerüljék. Az arab hozzáállás azonban továbbra is szkeptikus.

11:20

1,69 dollárral nőtt az olaj ára reggel óta a CNN híradása szerint.

11:05

A líbiai légvédelem működés közben szombat este.

11:03

DeonDugoQIKO felhasználó a Twitteren azt írja, a líbiai állami tévében úgy készítik fel a civil lakosságot a légicsapásokra, hogy folyamatosan a 2003-as iraki megszállás felvételeit sugározzák.

11:00

A szombaton megkezdett légicsapások eredménye Bengázi környékén. Számos páncélozott jármű, de katonai teherautók, sőt, a második világháborúból megmaradt dzsippek is áldozatul estek a koalíciós erők támadásainak.

10:50

Egy ellenzéki szóvivő a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a nyugati, lázadók által ellenőrzött Miszratában hét embert öltek meg a kormányzati erők vasárnap este.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik