Nagyvilág

Európa lakossága idegenellenes, de liberális

Európa lakossága liberálisnak tarja magát, ennek ellenére legtöbb EU-polgár nem nézi jó szemmel, ha az unión kívülről érkeznek hazájába bevándorlók.

A brit Guardian és az ICM piackutató cég öt országban végzett internetes felmérése szerint az állampolgárok – legalább a szavak szintjén – kiállnak a nyitottság és a liberalizmus európai értékei mellett. Külön meglepte a Guardian szerzőit, hogy a növekvő nacionalizmus ellenére a többség még a melegek jogait is támogatta. Ugyanígy kiálltak általánosságban amellett, hogy az uniós állampolgárok szabadon költözhessenek egyik államból a másikba, a jobb állások reményében.

De Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság lakossága nem maradt toleráns, amikor arról kérdezték, mit szól az unión kívülről jövő bevándorlókhoz. Csupán az ötödik szereplőnek, Lengyelországnak nem volt baja azzal, hogy a 27-eken kívülről is érkezzenek munkakeresők az unióba. A felmérés hangsúlyozza azt is, hogy a megkérdezett európaiak negyede tartja a nem-uniós állampolgárok bevándorlását az Európa jövőjére leselkedő legnagyobb (vagy második legnagyobb) veszélynek.

Határozottan ellenséges

Míg Lengyelországban a megkérdezetteknek 46 százaléka állította magáról, hogy támogatja a bevándorlást az unióba, és csupán 25 százalék ellenezte, addig a britek esetében a helyzet pont a fordítottja: a támogatók aránya csupán húsz százalék, míg 47 százalék ellenzi, közülük 23 százalék „határozottan ellenségesnek” bizonyult. Németországban 30 százalék mondana igent a bevándorlóknak, és 37 százalék nemet, míg Spanyolországban ez 33 és 39, Franciaországban pedig 30 és 39.

Az eredmények egybecsengnek egy nem sokkal korábban nyilvánosságra hozott felméréssel, amelyet a brit Populus közvélemény-kutató végzett. Ebből kiderült, hogy a britek 48 százaléka támogatna egy bevándorlás-ellenes nacionalista pártot, hogyha az nem agresszív, és nem használ fasiszta jelképeket.

Semmivel nem különbek

Anti-rasszista aktivisták ennek hatására úgy érzik, a briteknél semmivel nem jobb a helyzet, mint Franciaországban, ahol a szélsőjobboldali Nemzeti Front húsz százalékos támogatottságot remél elérni a jövő évi államfőválasztáson.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik