Nagyvilág

Rekord a lipcsei könyvvásáron

Rekordszámú látogatót vonzott a vasárnap véget ért lipcsei könyvvásár, amelyen a könyvek bemutatása mellett ezúttal is a felolvasások kerültek előtérbe.

A szervezők szerint Európa és a világ egyik legtekintélyesebb, és immár hagyományos nemzetközi könyves seregszemléjét az elmúlt négy napban 163 ezer látogató kereste fel, azaz mintegy 10 ezerrel többen, mint tavaly. A vásáron csaknem 40 ország – köztük Magyarország – 2150 kiadója vett részt. Mindez arra is utal, hogy Lipcse mindinkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik. A növekedésre utal, hogy a vásárt évek óta nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 000 négyzetméteres területen rendezik.

A magyar stand fő vendégei között volt Tóth Krisztina és Doma Ákos írók, illetve műfordítók, továbbá – immár hagyományosan – a Németországban élő Dalos György. Tavaly épp ő nyerte a vásár fődíját, hivatalos nevén az európai népek közötti megértés díját, amelyet eddigi munkásságáért, elsősorban 2009-ben megjelent Der Vorhang geht auf – Das Ende der Diktaturen in Osteuropa (Felgördül a függöny – A diktatúrák vége Kelet-Európában) című könyvéért ítélték oda neki. Az idei vásár magyar standjának egyik záróaktusaként az érdeklődőknek Dalos György a 2007-ben elhunyt Szabó Magdát mutatta be, akinek könyvei iránt a német könyvpiacon változatlanul rendkívül nagy az érdeklődés. Vendég volt Czukor József berlini magyar nagykövet is, aki a lipcsei vendégeknek Magyarországot, illetve a magyar európai uniós elnökség fő célkitűzéseit mutatta be.

A lipcsei könyvvásár hagyományosan a közép-, a kelet- és dél-európai irodalmakat helyezi előtérbe, az idei fő vendég Szerbia volt. Ezúttal azonban a Japánban zajló tragikus események kapcsán a szigetország is a könyves szakma, illetve a látogatók figyelmének középpontjába került. Japánról több kerekasztal-beszélgetésre került sor, és számos esetben Japán volt a témája a lipcsei vásár fő jellegzetességét jelentő felolvasásoknak. Az érdeklődést jelzi, hogy Lipcse polgármestere a hivatalos beszéd helyett az annak idején az egykori NDK-ban élő és íróként a keletnémet ellenzék élésre álló Christa Wolf 1986-ban, közvetlenül a csernobili katasztrófa után írt és egy évvel később megjelent Störfall (Üzemzavar) című könyvéből olvasott fel.

Lipcse ősi könyvkiadó centrumnak számít. A német egyesülés után a korábbi NDK-ban működő vásár új igazgatója, Oliver Zille sikeresen dolgozta ki a vásár új filozófiáját, amely nagyrészt irodalmi, a könyvolvasást előtérbe helyező vásár. Mottója idén is a “Lipcse olvas” mottó volt, amelynek keretében 1500 szerző részvételével már eddig több mint 2000 felolvasói rendezvényre került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik