Nagyvilág

Könnyedén korrumpáltak EP-képviselőket

énzért vállalták kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását és vállalati tanácsadói munkakör betöltését magukat lobbistáknak kiadó brit újságírók megkeresésére európai parlamenti képviselők, köztük kelet-európaiak.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint az újság oknyomozó riporterei “hatvannál is több” EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési társaság kijáróinak mondva magukat. A megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott, és találkozott a riporterekkel. Végül hárman álltak rá arra, hogy módosítások benyújtásával segítik a “lobbicéget”. Egyikük Adrian Severin volt román külügyminiszter, a másik Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, a harmadik pedig Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter. Az előző kettő a szocialista, az utóbbi a néppárti EP-frakció tagja.

Severin a beszámoló szerint elvállalta, hogy 100 ezer euróért évente hat alkalommal részt vesz a “cég” tanácsadó testületének ülésein, a parlamentben végzett munkájáért pedig napi négyezer euró “konzultációs díjat” ígértek neki. A riporterek a román politikust arra kérték, hogy segítsen a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosításában, annak érdekében, hogy el lehessen húzni az ügyfeleknek járó kifizetéseket bankcsőd esetén. Severin vállalta a feladatot, és el is érte a módosítástervezet benyújtását.

Thaler szintén közölte a riporterekkel, hogy érdekli a 100 ezer eurós “tanácsadói” állás, és ugyancsak vállalta egy módosítás beterjesztését; ennek célja a befektetői kompenzációs direktíva felvizezése lett volna, a “lobbisták” orosz “ügyfelének” érdekében. Strasser szintén ráállt ugyanennek az irányelvnek a módosítására, kérve a riportereket, hogy csak küldjék meg neki a kívánt módosítást, megjelölve, hogy “ügyfelük” pontosan milyen változtatást szeretne. Az ÖVP elnöke, Josef Pröll alkancellár a felvétel napvilágra kerülését követően lemondásra szólította fel Strassert, aki ezután be is jelentette lemondását.

A The Sunday Times szerint a lap újságírói által kért módosítások közül kettő már szerepel is az EP hivatalos dokumentumai között, ugyanabban a szövegezésben, ahogy a “lobbisták” megírták, és “néhány lépésnyire” vannak a törvénybe iktatástól. A brit lap szerint az ügyből valószínűleg az EP 53 éves fennállásának egyik legnagyobb botránya lesz.

Diana Wallis, aki a brit Liberális Demokraták képviseletében az Európai Parlament átláthatóságért felelős alelnöke, kijelentette, hogy a The Sunday Times által feltártakat teljes mértékben ki kell vizsgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik