Külföld

Japán: már 7000 halott

admin
admin

2011. 03. 19. 06:50

A japán mérnököknek sikerült kiépíteniük egy elektromos vezetéket a fukushimai atomerőműhöz, s még szombaton négy reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást - közölte a szigetország atombiztonsági ügynöksége.

A vezetéket csatlakoztatták a Fukushima-1 erőmű áramfogadó pontjához. Innen elsőként a kettes reaktorhoz akarják eljuttatni az áramot: az indoklás szerint azért, mert a négy legveszélyeztetettebb reaktor közül ez szenvedte a legkisebb károkat. Az erőmű üzemeltetője, a Tepco szerint ehhez még 1,5 kilométernyi vezetéket kell lefektetni. S ezt követné még szombaton az egyes, az ötös és a hatos reaktor áramellátásának biztosítása. Vasárnapra maradna a legnagyobb károkat szenvedett két reaktor, a hármas és a négyes csatlakoztatása a hálózathoz.

Az áramszolgáltatás helyreállítása azért lenne kulcsfontosságú, mert így megpróbálhatnák beindítani a reaktorok, illetve a használt fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencék vízellátásában (s így a hűtésében) kulcsszerepet játszó szivattyúkat. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e eleve tönkre a szivattyúkat.

Mindenesetre az ötös és a hatos reaktoroknál (ezek a négy másiktól egy kicsit távolabb állnak, s viszonylag kevés kárt szenvedtek) az atombiztonsági ügynökség közlése szerint dízelgenerátorokkal sikerül működtetni a hűtőszivattyúkat. Ennek ellenére a szakértők e két reaktornál is tartanak az esetleges hidrogénrobbanásoktól, s ennek megakadályozására a két épület tetején szellőzőlyukakat fúrtak.

Szombaton a japán rendőrség újabb adatsort hozott nyilvánosságra a földrengés, illetve az azt követő cunami áldozatairól. Eszerint legalább 7197-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 905. A halottak száma immár meghaladja az 1995-ös kobei földrengés hasonló adatát: akkor 6434 ember vesztette életét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.