Nagyvilág

Szabad kezet kaptak Líbiában a külföldi erők

A nemzetközi jog alapján széleskörű felhatalmazást kapnak azok a külföldi katonai erők, amelyek az ENSZ BT repüléstilalmi határozatát betartatják Líbiával. Volt már példa hasonlóra az elmúlt húsz évben többször is.

Az ENSZ BT által csütörtökön meghozott repüléstilalmi határozatra volt már példa a kilencvenes években. A líbiai akcióban résztvevő államok azonban különleges felhatalmazást kaptak a szárazföldi műveleteken kívül szinte bármilyen katonai akcióra. A nemzetközi jogban a repüléstilalom betartatása felhatalmazást jelent erőszak alkalmazására.

Bármikor működésbe léphet a katonai gépezet

Valki László nemzetközi jogász szerint amennyiben Líbia megszegi a repüléstilalmi BT-határozatot, azonnal működésbe lép egy katonai gépezetet és megindulnak a támadások a líbiai célpontok ellen. Ezekben azok az államok vennének részt, amelyek bejelentik a BT-nek ilyen irányú szándékukat.

A szakértő hozzátette, a líbiai külügyminiszter által korábban bejelentett tűzszünet kapcsán nem veszíti érvényét a repüléstilalomról szóló döntés. Éppen ellenkezőleg, a dokumentum éppen ennek betartására, valamint azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket, megnevezés nélkül, a líbiai állam pedig egyelőre azt hangoztatja, hogy tudomásul veszi és betartja az ENSZ határozatát.

Szinte bármilyen célpontra lőhetnek a külföldi erők

Két érdekes momentum azonban felmerül BT döntésével kapcsolatban, az egyik, hogy a civil lakosság védelme érdekében a BT felhatalmazást ad a beavatkozásban résztvevő államok számára “minden szükséges intézkedés” megtételére. Ez pedig magában foglalja egyéb katonai műveletekre szóló felhatalmazást is, kivéve a szárazföldi beavatkozást. Csapatokkal tehát nem léphetik át az ország határát a beavatkozó államok, viszont katonai csapásokat mérhetnek az általuk kijelölt célpontokra.

A repüléstilalom kimondása a nemzetközi jogász szerint egyszerűen azt jelenti, hogy Líbia felett az érintettek akár fegyveres erő alkalmazásával is betartathatják a tilalmat bárkivel szemben. A beavatkozó államok erői nem csak repülő eszközöket semmisíthetnek meg, hanem lokátorokat, légvédelmi ütegeket is, amennyiben Líbia megszegi a tilalmat.

Szerbia ellen nem vált be

Repüléstilalmat rendelt már el a BT 1993-ban Bosznia felett, bár ekkor sokkal nagyobb jelentősége volt a Jugoszláviával szemben foganatosított fegyverembargónak, majd annak, hogy az 1995-ös felhatalmazást követően a NATO légierővel és szárazföldi erővel támadta a szerb állásokat. Ugyanakkor a koszovói háború végét jelentő 1999-es bombázások, melyeket a NATO hajtott végre szerb célpontok, többek között Belgrád és Újvidék ellen is, nemzetközi értelemben jogsértésnek számítanak, hiszen semmiféle felhatalmazás nem legitimálta őket. 1991-ben három ország (USA, Nagy-Britannia, Franciaország) felhatalmazás nélkül alkalmazott repüléstilalmat Irak északi és déli légterében.

Ha a repüléstilalom és más, már korábban elhatározott szankciók nem lennének elegendőek Kadhafi eltávolításához, további fegyveres lépésekhez újabb BT-döntésre lenne szükség. Ezzel azonban Valki szerint egészen biztosan nem értenének egyet a vétójoggal rendelkező nagyhatalmak. Más kérdés, tette hozzá, hogy a felkelők támogatása más módon is megoldható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik