Nagyvilág

Nem hat Európára a fukushimai sugárzás

A japán fukushimai atomerőmű balesete miatt megnövekedett radioaktív sugárzásnak nem lesz hatása Európa lakosságára - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója pénteken.

Rónaky József sajtótájékoztatóján elmondta: a japán atomerőmű esetében a legfontosabb feladat a reaktorok hűtése, ha az sikertelen, akkor súlyosan megsérülnek a fűtőelemek, és nagyobb mértékű radioaktivitás kerül a levegőbe.

Felelősséggel kijelenthető – fűzte hozzá -, hogy még a legrosszabb esetben sem veszélyeztetik Európát a Japánban történtek. Elképzelhető, hogy hetek múlva majd rendkívül finom radioaktivitás lehet mérni Európában is, ahol megjelenhetnek radioaktív anyagok, de kizárt, hogy Európa lakosságára ennek hatása lenne – közölte.

A Paksi Atomerőmű kapcsán kiemelte: az 1990-es években végrehajtott közel 60 milliárd forintos biztonságnövelő program megerősítette az erőmű földrengésállóságát. Egy 2006-os nemzetköz felülvizsgálat megállapította, hogy ez a biztonságnövelés jól sikerült – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik