Nagyvilág

Hazajönnek a tokiói diplomaták családtagjai

Hétfőn hazajönnek a tokiói magyar nagykövetség dolgozóinak családtagjai - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken egy háttérbeszélgetésen.

Mint közölte: a követség dolgozóinak családtagjai jelenleg Oszakában vannak, és sikerült nekik repülőjegyeket foglalni hétfőre. A tokiói magyar diplomaták azonban a helyszínen maradnak – tette hozzá.

A tárcavezető szerint alapvetően három kategóriába sorolható az országok álláspontja a kérdésben: egyes államok diplomatái mindenképpen a helyükön maradnak, más országoké délre, főleg Oszakába mennek, míg megint mások – így Magyarország is – úgy döntöttek, maradnak a diplomatáik, de vészhelyzet esetén készek azonnal távozni.

Martonyi János bízik abban, hogy Tokió lakossága nem kerül közvetlen veszélybe. Ezt a szakértők véleménye is alátámasztja – mutatott rá. Úgy látja, elővigyázatos, óvatos lépéseket kell tenni, és tartózkodni kell a pánikot keltő nyilatkozatoktól, amelyeknek “helyrehozhatatlan kárai” lehetnek egyebek mellett a tőzsdén és az energiaárakban.

A miniszter bejelentette: az ASEM június eleji csúcstalálkozóját előkészítő nemzetközi tanácskozást eredetileg március végén Japánban tartották volna, de ezt tekintettel a körülményekre Magyarországon rendezik meg.

Japán rendőrsége csütörtökön bejelentette, hogy meghaladja az ötezret az országot sújtó múlt heti földrengés és szökőár azonosított halálos áldozatainak száma. Az összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Több mint 88 ezer ház és épület teljesen megsemmisült vagy károsodott. Japánban még mindig mintegy 500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon (iskolákban, önkormányzati épületekben), milliók vannak víz és áram nélkül. A helyzetet nehezíti, hogy szerdán a természeti csapás által sújtott északkeleti körzetekben erős havazás volt.

A nukleáris veszély miatt a svájci, a francia, az olasz és a brit hatóságok is azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy hagyják el Japán északi részét és Tokió körzetét. Szerbia és Horvátország a szigetországból való távozásra sürgette polgárait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik