Külföld

Keményen fenyegetőzik Líbia

admin
admin

2011. 03. 17. 21:06

Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön kijelentette, hogy visszafoglalják a felkelők központját, Bengázit, és a még kezükön lévő területeket, s kegyelmet ígért azoknak, akik leteszik a fegyvert, de hozzátette, hogy a harcot folytatók számára nincs kegyelem.

Az állami televízióban elhangzott beszédében Kadhafi azt mondta, hogy csapatai Bengázi megrohamozására készülnek. Közölte, hogy amnesztiában részesülnek azok, akik “eldobják a fegyvereiket”, de akik ellenállnak, azok “ne számítsanak kegyelemre és könyörületre”.

A líbiai vezető szerint erői “megmentik” Bengázi lakosait “az árulóktól”, s figyelmeztette őket, hogy ne álljanak az ellenzék oldalára. “A nép holnap meglátja, hogy a város az árulóké-e, vagy a hősöké… Ne áruljatok el, szeretett bengázijaim! – mondta Moammer Kadhafi.

Alig néhány órával a Biztonsági Tanács szavazása előtt Líbia arra figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy bármilyen külső támadás megtorláshoz vezet, és destabilizálja a Földközi-tenger térségét rövid és hosszú távon egyaránt. A Biztonsági Tanács közép-európai idő szerint csütörtök este 23 órakor szavaz a líbiai légtérben repüléstilalmi zóna létrehozását előirányozó határozatról, amelynek célja, hogy földre kényszerítse a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok légierejét.

A líbiai védelmi minisztérium csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy amennyiben bármiféle külföldi katonai akció indul Líbia ellen, veszélybe kerül a Földközi-tenger légi és hajózási forgalma, minden katonai és polgári mozgó jármű líbiai ellentámadás célpontja lesz. “A földközi-tengeri medence nemcsak rövid, hanem hosszú távon is veszélybe kerül” – mutatott rá Tripoli a JANA líbiai hírügynökség jelentése szerint.

Miközben a februárban kirobbant lázadás polgárháborúvá alakult át, a Biztonsági Tanács tagjainak döntést kell hozniuk arról a határozati javaslatról, amely katonai intézkedéseket irányoz elő a líbiai polgári lakosság megvédésének céljából. Egy névtelenül nyilatkozó diplomata közlése szerint az indítvány “minden szükséges intézkedést” előirányoz Kadhafi erőinek megállítására, kivéve az észak-afrikai ország területének megszállását.

A lázadóknál lényegesen jobban felszerelt kormányerők az utóbbi napokban folytatták az előrenyomulást az ország keleti része felé, és több várost elfoglaltak szárazföldi és légi műveletek során. A Tripolitól mintegy ezer kilométerre fekvő Bengázira csütörtökön légicsapásokat mértek, s állítólag elfoglalták Miszrátát. A fővárostól 145 kilométerre északnyugatra fekvő Zenten városban is a döntő ütközetre készülnek. A lázadók közlése szerint Kadhafi erői két irányból közelítenek a városhoz.

Az egyiptomi hatóságok és humanitárius szervezetek arra készülnek, hogy a kormányerők térnyerésével párhuzamosan Líbiából tömegek indulnak el Egyiptomba, a menekülés egyetlen lehetséges célpontja felé. Február 15. óta közel 300 ezer ember menekült el Líbiából, elsősorban külföldi bevándorlók, de egyre növekszik a líbiai állampolgárok száma is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.