Nagyvilág

Ellenzéki vezetőket vettek őrizetbe Bahreinben

Bahreinben őrizetbe vették az ellenzék négy vezetőjét, köztük Haszan Musaimát, a legnagyobb síita ellenzéki mozgalom, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Vefak) irányítóját.

A Vefak korábban arra szólított fel, hogy vessenek véget a bahreini monarchiának. A mozgalom egyik parlamenti képviselője, Mattar Ibráhim megerősítette az őrizetbe vételek hírét.

Eközben konzultációra hazarendelte Bahreinben akkreditált nagykövetét Irán, hogy így fejezze ki tiltakozását a bahreini síita tüntetők elleni erőszakos fellépés miatt – közölte az iráni kormány szerdán. A túlnyomó többségében síiták lakta Irán különösen élesen bírálta, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek katonai alakulatokat küldtek Bahreinbe a szunnita uralkodó család kérésére. Teheránból arra figyelmeztették az érintett ország vezetőit, hogy “ezért az undorítóan ocsmány és kudarcra ítélt cselekedetért” ugyanarra a sorsra juthatnak, mint Szaddám Huszein volt iraki elnök.

Előző nap, kedden Bahrein jelentette be, hogy hazarendelte iráni nagykövetét a Teheránban elhangzott bírálatok miatt. Irán és Bahrein lakosságának többsége síita muzulmán, míg a térség többi országában, Irakot leszámítva, a szunniták vannak többségben. Irán szerint a bahreini válság egy szélesebb konfliktushoz vezethet, amire elemzők is figyelmeztettek, mondván, hogy ez a kockázat valós, tekintettel a regionális rivalizálásra és a felekezetközi feszültségekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik