Nagyvilág

Csak a remény maradt a Japánban maradt magyaroknak

Nem lépnek ki a házból és élelmiszer-tartalékokat halmoznak fel otthonaikban a Japánban maradt magyarok. A közösségi oldalakon fegyelmezettségre és nyugalomra intenek mindenkit, és közzétesznek minden olyan elemzést, amely optimizmusra adhat okot. Közben példátlan adománygyűjtési hullám is elindult a Facebook-on.

“A sugárzás Iwakiban jelenleg 1,29 microSv (az erőművek közvetlen közelében 10 000 microSv), még elvileg kimehetnénk, de minek, hiszen van elég vizünk és ételünk. 4-es utórengések vannak, de minden rendben” – írja a Fukushima prefektúrában, az erőműtől 40 km-re élő magyar házaspár Facebook bejegyzésében.

A tokiói magyarok a közösségi oldalon a tokiói nagykövetségek és nemzetközi szervezetek közleményeit, ajánlásait vetik össze. A francia nagykövetség Japán elhagyását ajánlja francia állampolgároknak, állítólag még gépeket is adnak az evakuáláshoz. Az amerikai nagykövetség pedig egyetért a japán értékeléssel, amely szerint egyelőre nincs közvetlen nukleáris veszély. A Facebookon futótűzként terjed a Nemzetközi Vöröskereszt egyik munkatársának meglepően pozitív nyilatkozata is, aki szerint „Tokió a nukleáris sugárzás szempontjából biztonságos, a külföldiek bátran jöhetnek és utazhatnak Japánban.” pp



Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com




Az ott lakókat az első aggasztó hírek óta egy esetleges radioaktív felhő közeledésének lehetősége foglalkoztatja. „Csak jól megmosott gyümölcsöt, zöldséget fogyasszatok és maradjatok otthon a négy fal között” – javasolja az egyik, már Budapestre menekült magyar lány Tokióban maradt barátainak. Ő is, mint sokan mások, adakozásra buzdít: „annak idején, japán egyetemeken a magyar iszapkatasztrófa áldozatainak megsegítésére adománygyűjtéseket rendeztek. Így hát most ez méltó ellentételezés” – írja bejegyzésében a Károli Gáspár Református egyetem Japanológia Tanszékének adománygyűjtő felhívására utalva.

A 8,9 –es erősségű földrengés – az ötödik legnagyobb, amit a világon valaha is mértek – 2,5 méterrel elmozdította Japán fő szigetét, s 10 centiméterrel eltolta a Föld tengelyét.

Ami a világgazdaságot illeti, Japán, noha a Föld harmadik legnagyobb gazdasága, jelenleg nem számít a növekedés fő motorjai közé. Így aztán a katasztrófa valószínűleg kisebb hatást gyakorol majd a világgazdaságra, mint mondjuk a közel-keleti és észak-afrikai események, a maguk olajár-növelő hatásával. Emellett sokan azt remélik, hogy a természeti csapás nyomán a japán belpolitika főbb erői átmeneti tűzszünetet kötnek, megszüntetve ezzel az elmúlt évek káoszát: Kan Naoto már az ötödik japán kormányfő 2006 óta.

Az események mindenképp új érveket adnak az atomenergia ellenzőinek kezébe. Sokat sejtető, hogy az amerikai atomenergetikai ipar soha nem gyógyult fel igazán a Three Mile Island atomerőműben történt 1979-es baleset után. Márpedig Japán ezen a téren eddig óriásnak számított, energiatermelésének majdnem 30 százalékát atomerőművei adták. Voltak olyan tervek, hogy ezt az arányt 2030-ra 50 százalékra növeljék, de ezek most alighanem kútba estek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik