Nagyvilág

Időt nyert Irán az arab forradalmakkal

Átvészelte az iráni rezsim a tavalyi év folyamatos nagyhatalmi rohamait, amelyek célja a perzsa állam nukleáris programjának átláthatóvá tétele volt.

Az iráni vezetésnek azonban számítania kell arra, hogy csupán pár hónapja van otthoni pozícióinak zavartalan megerősítésére – írja a Kitekintő.

Az elemző portál szerint nem jöhetett volna jobbkor Iránnak az arab világon végigsöprő forradalmi hullám, mint a kritikus 2011-es évben. A vitatott atomprogramja miatt egyre szigorodó nemzetközi szankciókkal dacoló állam, úgy tűnt, már nem rázhatja le komoly következmények nélkül az egyre türelmetlenebb nagyhatalmakat. Miután januárban az isztambuli tárgyalások is eredmény nélkül értek véget, Iránnak a várakozások szerint további büntető intézkedésekkel kellett volna szembenéznie. Ennek a forgatókönyvnek az ellentéte látszik azonban megvalósulni, hiszen a nagyhatalmak figyelmét lekötik az arab világban egyre-másra kitörő zavargások.

Persze Iránt sem kerülte el a rendszerellenes hangulat, azonban az ottani hatóságok kemény kézzel verték le az ellenzéki megmozdulásokat. Házi őrizetbe vették Mahmúd Ahmadinezsád elnök korábbi kihívóit, így az események nem fejlődhettek odáig, hogy veszélyt jelentsenek a jelenlegi rezsimre. A nyugati vezetők erőtlen felszólításait a tüntetések békés karhatalmi kezelésére pedig figyelmen kívül hagyta az iráni politikai elit.

Eközben az ország nukleáris programja teljes sebességgel halad előre. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség március elején szólította fel ismét az országot a nukleáris kutatások átláthatóvá tételére, ám a kérés mögött nem állt komoly diplomáciai erő, hiszen az ENSZ BT öt tagjából és Németországból álló csoportnak sürgősebb dolga is van jelenleg, mint az iráni vezetőkkel való vita folytatása. Amíg az arab forradalmi hullám nem csitul el, addig nem is várható, hogy Irán visszakerül a figyelem középpontjába, ezzel pedig akár több hónapot is nyerhet az állam a nukleáris iparának további kiépítésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

A perzsa és a magyar kultúra találkozása (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik