Nagyvilág

Üzenetek Japánból

A kétéves kisfiam egyedül felhúzta a cipőjét, és azt mondta: megyek és letartóztatom a földrengést. Hogy mennyi kurázsi van egy ilyen kicsi testben! Mindenkinek azt kívánom, hogy ilyen erősen álljon meg a talpán és vészelje át a történteken – szól egy bejegyzés a Twitteren a japán katasztrófa túlélőihez.

Egy internetes oldalon a világ minden tájáról gyűjtik az olyan tweeteket, amelyekben az emberek együttérzésüket fejezik ki a japánokkal, illetve amelyekben a katasztrófát átélők megírják élményeiket.

Az utcákat elárasztották az emberek, de mindenki csendben és fegyelmezetten járt. Kisboltokban, gyógyszertárakban és a benzinkutaknál – mindenhol dolgoztak emberek, mind nyitva volt (…) Sok hely tartott nyitva azokért, akik nem mehettek haza. Valahogy a vonatokat is sikerült helyrehozni és egész éjszaka jártak. Japán csodálatos! Nem számít, mi a GDP szerinti rangsorunk – írja egy másik felhasználó.

A legtöbb bejegyzés példán felüli összefogásról és fegyelmezettségről tanúskodik.

A múlt éjjel, amikor kimerülten vártam a vonatra, egy hajléktalan odaadta nekem az egyik kartonlapját, hogy ne fázzak, annak ellenére, hogy a mindennapokban figyelmen kívül hagyjuk őket. Megható – számol be élményéről egy japán férfi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik