Nagyvilág

Radioaktív felhő indult útnak

Újra robbant a fukusimai atomerőmű, ezúttal a 4-es reaktora. Ezért a szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek Tokióban. A hatóságok közlése szerint egyelőre nem káros az emberi egészségre, de Edano Jukio, kormányszóvivő úgy fogalmazott: "A szivárgás miatt egyre növekszik".

Miután eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet, Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A felhívás lényegében a Fukusima-1 atomerőműtől 20 kilométernél távolabb lakókra vonatkozik, mert azt a 200 ezer embert, aki az erőmű 20 kilométeres körzetében lakik, már szombaton fölszólították, hogy hagyja el lakóhelyét és 10 kilométeres körben evakuálták a Fukusima-2 erőmű környékét is.

Radioaktív felhő indult útnak 1

Radioaktív felhő tart Tokió felé

A tokiói francia nagykövetség közlése szerint, a robbanás radioaktív szivárgást okozott, így egy “csekély” radioaktív tartalmú felhő tart a japán főváros felé. “Aggodalomra semmi ok” – közölte a képviselet. Ugyanakkor több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban
tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött
országrészeket.


Radioaktív felhő indult útnak 2

Pánikot keltenek a hírek

Bár délelőtt már azt is leszögezték, hogy visszaesett a légköri radioaktivitás szintje, a hírek pánikot keltettek a fővárosban, ahol folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása. Ezért a japán fogyasztásügyi miniszter felszólította a lakosságot, hogy ne vásároljanak föl mindent a boltokban, mert ezzel akadályozzák a megfelelő mennyiségű létszükségleti cikk eljuttatását azoknak, akik a földrengésben és a szökőárban földönfutóvá váltak, vagy akiket a sugárzási szint megemelkedése miatt el kellett költöztetni otthonukból.

Szeretteiket keresik a romok alatt

“Férjemmel Fukushima prefektúra Iwakiban városában élünk, az óceántól 6, az erőművektől 40 km-re. A pénteki rengés 6-os erősségben ért minket, az épületekben károk keletkeztek, de a tsunami elkerülte a mi városrészünket. Az áram- és gázszolgáltalas zavartalan, víz nincs, vízfelvevőhelyről töltöttünk föl két hétre elegendő készletet. Az üzletek élelmiszerkészlete szinte nulla, az utcákon madár se jár. Nem veszélyes a sugárzás, de azért mi is bezárkóztunk. Utórengések folyamatosak” – írja egy fukushimai magyar a Facebookon.
Radioaktív felhő indult útnak 1

Azt is elmeséli, hogy tegnap jutott először internethez. “Csak néztem a pánikszerű híráradattól. Megértem az aggódókat, de akit még nálunk is durvábban érintett a katasztrófa, az tudja, hogy a 4 nap alatt bőven volt tennivaló. Kicsit távolabb emberek a szeretteiket keresik a romok között vagy pelenkára, gyógyszerre, betevő falatra várnak a menedékhelyen. (…) Benzin nincs már sehol, de van biciklink! Egy szó mint 100, példaértékű a japánok együttműködő hozzáállása és derűje. Mindenki vigyázzon szeretteire!” – teszi hozzá a facebookoló.

Magával rántja a tőzsdét a pánik

A pánik már a tőzsdét is elérte. A gazdasági válság 2008-ban történt kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt a tokiói tőzsde. Ennek az az oka, hogy a befektetők tartanak a fukusimai atomerőműben történt újabb robbanás gazdasági következményeitől. Gyors eladásban főként az energetikai cégek, illetve az energiatermeléshez kapcsolódó vállalatok papírjaitól igyekeznek szabadulni. A fukusimai erőmű tulajdonosának, a Pecónak a részvényei például 25 százalékkal zuhantak.

Radioaktív felhő indult útnak 1

Egyre több halottról tudnak

Közben új hivatalos adatokat is közöltek az atomerőmű zavarait is előidéző pénteki földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatairól. E szerint 2414-en vesztették életüket, és 3118 embert tartanak nyilván eltűntként. De becslések szerint tízezernél is több emberéletet követelhetett a természeti katasztrófa. Ezt a Japan Times is megerősítette.

A fukusimai atomerőműnél bekövetkezett drámai fejlemények miatt az előző napi jelentős veszteségek után kedden újabb hat százalékot zuhant, és a lélektani 9 ezer pontos határ alá süllyedt a tokiói értéktőzsde Nikkei-indexe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik