Külföld

Csak a turisták félnek Tokióban maradni

admin
admin

2011. 03. 15. 17:11

A japán fővárosban is mérhető sugárszennyezés és a háborús állapotok miatt a külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak viszont eszük ágában sincs, sőt nem értik a külföldiek viselkedését - mondta kedden az MTI-nek nyilatkozva Lukács Csaba, a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója.

A külföldi nagykövetségek – köztük a magyar külképviselet – tisztségviselői felszólították honfitársaikat, hogy ha tehetik, utazzanak el az országból, de legalább menjenek el Tokióból dél felé. Úgy tűnik, a külföldiek túlnyomó többsége természetesnek is veszi, hogy nem teszi ki magát semmilyen veszélynek. A repülőgép- és a vonatjáratok azonban egyelőre nem képesek elszállítani a rengeteg utazni akarót. Hatalmas zsúfoltság alakult ki a repülőtereken és a pályaudvarokon.

Mint Lukács Csaba mondta, neki is el kell utaznia Tokióból Oszakába, mert annak a légitársaságnak a pilótái, amelynek járatával utazik, nem hajlandók tokiói célállomással repülőgépet vezetni. Azok a Tokióban tartózkodó magyarok, akikkel ő találkozni akart – körülbelül 15 ember -, kedd reggel már mind úton voltak az ország déli része felé. A japán hatóságok 443 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak – olyanokról, akik tanuló- vagy munkavállalói vízummal vannak ott -, de számuk valószínűleg sokkal több, mert aki 90 napnál kevesebb időt tölt az országban, az nem köteles jelentkezni a hatóságoknál. A magyar nagykövetség minden olyan magyarnak küldött értesítést arról, hogy tanácsos elhagynia a fővárost, akivel van valamilyen kapcsolata – mondta az újságíró.

A japánok szemmel láthatóan nyugodtan viselik a helyzetet, és nagy állampolgári felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot. Ha megkérdezik tőlük, hogy el akarnak-e utazni Tokióból, nem értik a felvetést, miért és hova kellene nekik elmenni. Azt mondják, nekik be kell járniuk a munkahelyükre dolgozni. A földrengés által leginkább sújtott Szendai városában is bementek az emberek hétfőn a munkahelyükre, pedig a városban nem működött semmi.

Lukács Csaba, látván a japánok “szamurájbüszkeségét”, biztos abban, hogy ha az atomerőművi munkásoknak valamikor azzal a tudattal kellene végezniük a munkájukat, hogy a biztos halál vár rájuk, akkor sem futamodnának meg, mert “ezt kéri tőlük a haza”. Csak egy olyan japánról hallott ismeretségi körében, aki elutazott Tokióból, egy állapotos asszonyról, aki magzata védelmében tette meg ezt.

Az országban bevezetett takarékossági intézkedések keretében kedden Tokióban is három óra hosszat nem volt áramszolgáltatás, és ebben az időben a mobiltelefon-hálózat sem működött – mondta. Az üzletekben az emberek felvásárolták az élelmiszereket és a létszükségleti cikkeket, viszont miután már benzint sem lehet kapni, és nincs kereskedelmi szállítás, árufeltöltés sincs. Az utcák kihaltak.

Lukács Csaba a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi kutató- és mentőmissziójával, a Rescue 24-gyel együtt érkezett vasárnap Japánba. A mentőcsapat megérkezése után elindult a pénteki földrengés középpontjához legközelebb fekvő városba, Szendaiba. A Magyar Nemzet újságírója úgy tudja, hogy a csapat még nem készül elhagyni Japánt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.