Külföld

Politikai átalakulás vár Kínára?

admin
admin

2011. 03. 14. 10:22

A politikai rendszer átalakítását rendezett módon kell folytatni a Kínai Kommunista Párt (KKP) irányításával, stabil és harmonikus társadalmi feltételek között - állapította meg a kínai miniszterelnök.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) a CNN hírtelevízió tudósítójának kérdésére válaszolva kijelentette: a politikai rendszer átalakítása semmiképpen nem könnyű feladat egy 1,3 milliárdos országban. Mint mondta: a gazdasági és a politikai reform végrehajtása összehangoltan kell hogy történjen. Hozzátette ugyanakkor: a politikai átalakítás feltétele az eredményes gazdasági átalakulásnak.

Külön is szólt a korrupcióról, mint a belpolitikai élet egyik legnagyobb gondjáról, az intézményi reformok szükségességéről és arról, hogy lehetővé kell tenni a kormány szélesebb körű ellenőrzését és bírálatát. Mindezekkel összefüggésben Ven úgy vélte: biztosítani kell az igazságosabb jövedelemelosztást, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatásokhoz a méltányos hozzájutást.

Teret kell engedni a független gondolkodásnak és a kreativitásnak – jegyezte meg a kínai kormányfő, s a demokratikus reformfolyamatot illusztrálandó beszámolt a falvak önigazgatásának rendszeréről, a közvetlen választások megyei szintig érvényesülő rendjének érvényesítéséről és feljebb: többes jelölésű választások bevezetéséről.

Ahogyan a reform a társadalmi stabilitás alapja, a stabil és harmonikus társadalom a reformok végrehajtásának az alapja – állapította meg Ven, aki a kérdésre adott válaszának utolsó mondatában hozzátette: mindez a párt irányításával kell, hogy történjen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.