Nagyvilág

Ötvenhatos emlékmű épül New Yorkban

Öt évnyi tárgyalás után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve.

A döntést a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke közölte.

Papp László a közel 100 – New Yorkból, New Jerseyből és Connecticutból összegyűlt – megemlékező előtt emlékeztetett rá, hogy Amerikában az első Kossuth-szobrot 1902-ben Clevelandben avatták fel. Az Emlékmű-bizottság elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az ’56-os mementót a manhattani Kossuth-szobor melletti parkban fogják megépíteni. Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul, az eseményen kiemelte: a reformkor és 1848 öröksége a szabad, független, modern Magyarország eszméje.

Az ünnepségen Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország előtt ma is az 1848-ashoz hasonló problémák és kihívások állnak, amelyeket csak összefogással tudunk megoldani, az anyaországtól távol is.

A főkonzul a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet adta át Kádár Lynn Katalin történésznek, a hidegháború alatti magyar-amerikai kapcsolatok kutatójának, egyetemközi kapcsolatok kezdeményezőjének, aki páratlan értékű néprajzi gyűjteményét nemrégiben a New Brunswick-i Magyar Örökség Múzeumának ajándékozta. Elismerésben részesült Zentai Ildikó, a magyar katolikus misszió civil elnöke.

Los Angelesben megkoszorúzták a Kossuth-szobrot és megemlékezést tartottak az ottani Magyar Házban. Magyar szervezetek megemlékeztek az 1848-as forradalomról San Diegóban, Santa Fében, Houstonban, Denverben, Seattle-ben, Clevelandben és Salt Lake Cityben is. Vasárnap az amerikai és a kanadai magyar templomokban ünnepi misét, illetve istentiszteletet tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik