Külföld

Oroszország is segítene Japánnak

admin
admin

2011. 03. 14. 18:49

Oroszország áram, cseppfolyósított gáz és szénhidrogének azonnali, szerződéseken felüli szállítását ajánlotta fel Japánnak, és két repülőgépen számos mentőegységet és nukleáris energetikai szakértőt indított útnak hétfőn.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon fejezte ki részvétét és ajánlott fel minden szükséges segítséget Kan Naoto japán miniszterelnöknek. Beszélt japán kollégájával Vlagyimir Putyin kormányfő is, és közölték, hogy az orosz vezetés folyamatosan kapcsolatban áll a japán féllel.

Az emberek Moszkvában és Szentpéterváron virágokat és gyertyákat visznek Japán diplomáciai képviseleteihez, és Szergej Lavrov külügyminiszter személyesen is kinyilvánította részvétét a moszkvai japán nagykövetségen.

Ugyanakkor az orosz külügyminisztérium a Kommerszant című lap hétfői jelentése szerint reményét fejezte ki, hogy a katasztrófa közelebb hozza a két országot egymáshoz, és elcsendesíti a Kuril-szigetek feletti területi vitát.

Japán részről mind a kormányfő, mind a moszkvai nagykövet országa háláját fejezte ki az orosz segítségért, de a nagykövet igen határozottan hangsúlyozta: a területi vita kérdésében Tokió álláspontja nem változott. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatainak légköre talán javulni fog.
Két Il-76-os repülőgép mellett a távol-keleti Habarovszkból és Juzsno-Szahalinszkból helikoptereken indultak Japánba mentőegységek minden szükséges felszereléssel.

Ugyancsak Japánban van már a Roszenergoatom és a nukleáris energetika biztonságos fejlesztésével foglalkozó akadémiai intézet szakértő csoportja, hogy a felkészülés elősegítésére orosz szempontból felmérje az atomerőművekben lehetséges nukleáris kiszóródás mértékét.

Az orosz szakértők egyelőre azt mondják, bármi történjék is a japán atomerőművekben, Oroszország lakosságát nem fenyegeti veszély. Mindenesetre attól kezdve, hogy ismertté vált a földrengés és a cunami nyomán a japán atomerőműveket fenyegető veszély, óránként mérik az orosz Távol-Keleten a nukleáris sugárzás szintjét, de hétfőn estig nem észleltek változást.

Hétfőn hazatért Japánból minden szervezett csoporttal oda utazott orosz turista.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.