Külföld

Líbia: harcolnak keleten és nyugaton is

admin
admin

2011. 03. 14. 16:37

Líbia keleti és nyugati részén is folytak a harcok hétfőn a hadsereg Moammer Kadhafihoz hű erői és a felkelők között.

A keleti országrészben a felkelőknek hétfőn sikerült visszafoglalniuk a Tripolitól mintegy 750 kilométerre lévő Marsza el-Brega kikötőváros egy részét. Egy nappal korábban a hadihajóktól, páncélosoktól és repülőgépektől támogatott kormányerők ugyan elűzték őket, de az éjszaka leple alatt visszaszivárogtak, s nap közben is tartani tudták magukat.

Brega esete is bizonyítja, hogy Kadhafi katonái légi és haditengerészeti támogatással el tudják ugyan űzni a megtámadott településekről a felkelőket, de az elfoglalt területek megtartása komoly nehézséget okoz. Támadásaikat is sokszor a tenger felől hajtják végre, mert a szárazföldön nehezebben haladnak előre.

A Kadhafi ellen harcoló erők ezért kérik folyamatosan a líbiai légtér külföldi ellenőrzés alá vonását, ami földre parancsolná Kadhafi légierejét, s kiegyenlítettebbé tenné az erőviszonyokat. Miután már az Arab Liba is támogatásáról biztosította a repüléstilalmi zóna létrehozását, William Hague brit külügyminiszter hétfőn azt mondta a BBC-nek, hogy “rendkívüli szükség esetén az ENSZ BT határozata nélkül is létrehozható a zóna”. Bernard Valero francia külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy sürgősen cselekedni kell, mert Líbiában egyre növekvő erőszaknak van kitéve a polgári lakosság.

Kadhafi légierejének vadászgépei hétfőn Adzsdábiját, a felkelők fő erősségének számító Bengázi előtti utolsó nagyobb várost támadták. Célpontjaik között szerepelt egy fegyverraktár, a város nyugati határán állásokat elfoglaló felkelők és egy török vállalat telephelye.

A zömében a tripoli rezsim által ellenőrzött nyugati országrészben is harcok folytak két településen. Miszrátában, az ország harmadik legnépesebb, a fővárostól 200 kilométerre keletre lévő városát Kadhafi erői ostromzár alá vették, s elvágták a vízutánpótlását. A felkelők a támadásra készülve homokzsákokból torlaszokat emelnek, egyéb védelmi munkákat végeznek.

A líbiai kormányzat erői támadták a Tripolitól nyugatra lévő Zuvarát is. A mintegy 40 ezer lakosú, a fővárostól 120 kilométerre lévő város az egyik utolsó, a felkelők kezén lévő település Tripolitól nyugatra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.