Külföld

Kiadatási őrizetben Jozef Rohác

admin
admin

2011. 03. 14. 19:06

Kiadatásira változtatta Jozef Rohác előzetes fogva tartását hétfőn a Nyitrai Megyei Bíróság.

Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában.

“Az ügyész javaslata alapján a bíró úgy döntött, hogy kiadatási fogságba helyezik Jozef Rohácot, mert szükséges, hogy a Szlovák Köztársaság területén maradjon. A döntés kihirdetése után az érintett azonnal panaszt emelt, amelyről a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága fog határozni” – közölte Oliver Kolencík, a nyitrai bíróság szóvivője. A hétfői döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy Rohácot ki is adják Magyarországnak.

A nyitrai államügyészség szerint Rohác kiadásához újabb ügyészi indítványra és újabb bírósági döntésre lesz szükség. “Amint összegyűjtjük a bizonyítékokat, azonnal lépünk. Biztos, hogy erre rövid időn belül sor kerül” – fejtette ki Ján Ludva, a nyitrai ügyészség szóvivője.

A magyar hatóságok hivatalosan nem közölték, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinek köze lehet Fenyő János vállalkozó meggyilkolásához.
A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a kitervelt emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A bíróság a tárgyalás végén szabadlábra helyezte Rohácot, mivel a férfi már két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt vádolta meg a szlovák állampolgárságú férfit, mint bűnsegédet, továbbá robbanóanyaggal való visszaéléssel, mint tettest.

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A bíróság azért mentette fel az emberölési kísérlet vádja alól a férfit, mert szerinte a nyomozó hatóság nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Jozef Rohác azért készítette volna a pokolgépet, hogy ismeretlen társaival megölje Seres Zoltánt. A bíróság megállapította, hogy a nyomozó hatóságok több súlyos hibát is elkövettek az eljárás során, például nem készültek fényképek a helyszínről, bizonyos bűnjelek eltűntek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.