Nagyvilág

A Fukusima-1 három reaktorában is katasztrófa fenyeget

A japáni katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget.

Az események ilyen alakulása, radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet – közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.

Ha a vízszint lecsökken, az üzemanyag-rudak nincsenek folyamatosan víz alatt, akkor felhevülnek, burkolatuk megsérülhet, szélsőséges esetben maguk a rudak megolvadhatnak. Ha már nem lehet megakadályozni, hogy megolvadjanak, akkor izzó anyaguk átkorrodálhatja a reaktortartály falát is, és akkor sugárszennyeződés kerül a szabadba. A gyors korrózió eredményeként hidrogén szabadul fel, amely levegővel keveredve berobbanhat.

A kormányszóvivő közlése szerint nem valószínű, hogy a robbanás bekövetkezik.

A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt: az 1. számú blokkban szombaton, a 3. számúban pedig hétfőn.

Az erőmű 20 kilométeres körzetében lakó hetven-nyolcvanezer embert kitelepítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik