Külföld

Több tízezren a Hezbollah ellen

admin
admin

2011. 03. 13. 18:40

Több tízezer ember tüntetett vasárnap Bejrútban a Hezbollah síita szervezet ellen, egyben megemlékezve a szír erők libanoni kivonulását kikényszerítő "Cédrusos Forradalom" hatodik évfordulójáról.

A megmozdulást Szaad Haríri ügyvezető miniszterelnök hirdette meg, akinek kormányát a Hezbollah buktatta meg január elején – sokak szerint fegyveres fenyegetéssel. Haríri beszédében a Hezbollahot fegyverei átadására, állami felügyelet alá helyezésére szólította fel, leszögezve: elfogadhatatlan, hogy fegyverekkel szálljanak szembe a nép demokratikus akaratával.

A Nyugat által támogatott Szaad Haríri kormányát azért buktatta meg a Hezbollah, mert a politikus nem volt hajlandó beszüntetni Libanon együttműködését azzal a különleges törvényszékkel, amely apja, Rafík Haríri 2005-ös meggyilkolásának ügyében nyomozott. A hágai testület még mindig nem hozta nyilvánosságra vádiratát, de a szakértők szerint az a Hezbollah egyes tagjait felelősnek mondja majd a merényletért. A Hezbollah tagadja, hogy bármilyen szerepet játszott volna a gyilkosságban.

Rafík Haríri 2005-ös megölése hatalmas tömegtüntetéseket váltott ki Libanonban, s ez a “Cédrusos Forradalom” arra kényszerítette a szíriai vezetést, hogy 30 évi gyámság után kivonja csapatait az országból. A Szíria (és Irán) támogatását élvező Hezbollah azonban továbbra is állam maradt az államban: Libanon síita lakosságára támaszkodva gyakorlatilag ez a szervezet ellenőrzi az ország déli részét, s több fegyverrel rendelkezik, mint a hivatalos hadsereg. A Hezbollah arra hivatkozik, azért van szükség a fegyverekre, hogy megvédje Libanont egy esetleges izraeli támadástól. Izrael és a Hezbollah 2006-ban 34 napos háborút vívott egymással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.