Nagyvilág

Japán történetének legnagyobb válsága a háború óta

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás - jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök.

Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban – mondta a televízióban is közvetített beszédében -, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot.

A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelnek el a fővárosban és környékén, hogy megelőzzék az országos áramkimaradást, és elektromossághoz juttassák a földrengés sújtotta körzetet. A hideg északi országrészben a különféle források szerint kétmillió vagy akár 5,6 millió háztartásban nincs áram és 1,4 millióban víz. A Tokiót és környékét ellátó TEPCO áramszolgáltató vállalat tervei szerint a három órát is elérő forgó áramszünet lesz.

Edano Jukio, a kabinet titkára és fő szóvivője közölte ugyanakkor, hogy a költségvetés tartalékalapjából 200 milliárd jent (2,44 milliárd dollár) fordítanak ebben a hónapban a mentési munkálatokra, de egyelőre nem készítenek pótköltségvetést. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium felszólította a nagyvállalatokat, hogy takarékoskodjanak az elektromossággal. A kormány vasárnap a duplájára, százezerre növelte a mentésben részt vevő katonák számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik