Nagyvilág

Ez a helyzet Japánban

Komoly üzemanyaghiány alakult ki Japán földrengés sújtotta területein, és a jelekből ítélve a lakosság menekül a balesetet szenvedett atomerőmű térségéből - mondta el a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója, Lukács Csaba.

A lap munkatársa a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi kutató- és mentőmissziójával, a Rescue 24-el együtt érkezett vasárnap Japánba. A mentőcsapat tagja a többi között Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója és Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató.

Lukács Csaba a tokiói reptéren nem tapasztalt pánikot, szerinte meglepő nyugalom fogadja az érkezőket, például a 8-10 tagú mentőcsapatok Európából. Arról is beszámolt, hogy a nemzetközi mentőcsapat a megérkezése után elindult a pénteki földrengés epicentrumához legközelebb fekvő település, Szendai város felé, és útjuk elhalad a fukusimai erőmű mellett.

Az odavezető autópályát a hatóságok lezárták, vélhetően evakuációs útvonalként tartják fenn. A misszió ezért csak kerülőutakon tudja elérni Szendai városát. A mellékutakon viszont rendkívül erős a forgalom Tokió felé, amiből arra lehet következtetni, hogy aki teheti, megpróbál menekülni az erőmű térségéből. A menekülést nehezíti a térségben kialakult üzemanyaghiány: a benzinkutaknál néhol több száz méteres sorok kígyóznak. Tokió körzetében a benzinkutak jelentős részét bezárták, és az autósok legfeljebb húsz litert tankolhatnak. Nem kizárt, hogy a földrengés és árvíz sújtotta térségben egyáltalán nincs már üzemanyag – véli Lukács Csaba.

Az utak zsúfoltak, a forgalom nagyon lassú. Ráadásul a tömegközlekedés leállása miatt rendkívül nehéz autót bérelni, és akinek sikerül, nem jut üzemanyaghoz. Látszik, hogy a japánoknak óriási rutinjuk van a rendkívüli helyzetek kezelésében, felkészültek minden eshetőségre és nagyon fegyelmezettek. Érezhető, hogy nagyon jól működik az egymás iránti szolidaritás, az emberek próbálják segíteni a segélycsapatok munkáját is. A Rescue 24 járművét például előre engedik a benzinkutaknál, s néhol nem tartják be a húszliteres üzemanyag-korlátozást sem.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőmissziójának munkájával kapcsolatosan Lukács Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a pénteki földrengés abban különbözik a “hagyományos” földrengésektől, hogy nem maga a földmozgás, hanem az azt kísérő szökőár okozta a nagy károkat. Nemigen van esély arra, hogy az épületek alatt túlélőket találjanak, hiszen megfulladhattak. A fejlődő országokban történt földrengésekkel ellentétben Japánban az épületekben jellemzően nem keletkeztek károk.

Ebből kifolyólag a szeretetszolgálat mentőcsapatának munkáját nem az áldozatok felkutatására, hanem az életbe maradtak élelmezésére, illetve – a járványok megelőzése érdekében – a szennyezet területek fertőtlenítésére kell összpontosítania. Keresőkutyákat ezért nem is vitt magával Japánba a szeretetszolgálat missziója – mondta az MTI-nek Lukács Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik