Nagyvilág

Menekülnének Tokióból a magyarok

Az fn.hu információi szerint a tokiói magyarok egy része már csomagol, és arra készül, hogy Kiotóba utazik, vagy elhagyja az országot. Egy Japánban tartózkodó atomenergia-biztonsággal foglalkozó szakértő szerint a Fukusima-i erőművet teljesen elborítják tengervízzel, a nukleáris reaktor a hírek szerint ezzel "megsemmisül", a lakosság energia-ellátása viszont kérdésessé vált.

A Fukusimai erőműben történt robbanás nem érintette a főtartályt, nincs nagy mennyiségű nukleáris szivárgás – értesült az FN.hu egy japán nukleáris szakértőtől.

Az erőművet körülbelül 5-10 óra alatt tengervízzel árasztják el, megakadályozván a nagy mértékű nukleáris szennyeződést. A lakosság így biztonságban van, a japán atomenergia helyzete viszont kérdésessé vált az erőmű „megsemmisülése” után – tette hozzá. Ezt Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke is megerősítette.

A mag körüli acéltartályt minimum 10 napig kell hűteni, hogy ne olvadjon meg. A szakemberek ennek érdekében a tengervizet folyamatosan forrás alatti hőmérsékleten próbálják tartani.

Így robbant a Fukusimai erőmű

Így robbant a Fukusimai erőmű

A szigetország lakossága fegyelmezetten viseli a katasztrófát, nincs pánik – tudta meg az FN.hu egy Tokióban tartózkodó magyar egyetemistától. Az emberek nyugodtak, “mintha mi sem történt volna”. Persze jobban magukba fordultak, csendesebbek és kedvesebbek is –tette hozzá. Minden tiszteletem a japánoké, ahogyan a helyzetet viselik, nyugalommal, türelemmel, teljes bizalommal a kormány és a hivatalos szervek fele – mondta. Még mindig ég egy ipari komplexum

Még mindig ég egy ipari komplexum

Ezek az emberek évszázadok óta megtanultak a földrengésekkel együtt élni, “megszokták.” Hatalmas stresszben vagyunk, nem tudjunk, menjünk-e, maradjunk-e. Tény, hogy ha a nukleáris elemek olvadnak, akkor nem érdemes maradni, 250 km-re van Tokió a Fukushima-i erőművektől, ami elég közeli – számolt be a helyszínről. A boltokban felvásárolták a vizet, azt hiszem az emberek felkészülnek egy esetleges több napos otthon tartózkodásra.

Japán a földrengés után 1 nappal KÉPGALÉRIA!

Japán a földrengés után 1 nappal KÉPGALÉRIA!

Közben a facebookon létrejött a “Japánban elő magyarok” oldal, ahová rengeteg hasznos információt és segítséget töltenek fel. Többek között arról, hogy egy esetleges radioaktív por és eső eseten mit kell tenni. Az oldalon keresztül Japán nyugatabbi részén élők menedéket ajánlanak fel a rászoruló magyaroknak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik