Nagyvilág

Egyre több halottról érkezik hír

Több mint tízezer ember halt meg vagy tűnt el a Japán északkeleti partvidékét pénteken megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott tengeri szökőár miatt - derült ki a japán hírügynökség szombati jelentéséből. Az egyik atomerőműben robbanás történt, és radioaktív gőzt engednek ki, ami miatt a magyar orvosgárda úgy döntött, egyelőre itthon marad.

Közel tízezren tűntek el az északkelet-japáni Minamisanriku kikötőváros lakosai közül a pénteki földrengés és az azt követő szökőár pusztításában – jelentették be a helyi hatóságok. Az NHK televízió értesülései szerint a 17 ezres lélekszámú város lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listáira. Az eddigi összesítések szerint Japán egész területén több mint 1600-ra tették a halottak és az eltűntek számát.

A földrengés által megrongált, Tokió áramellátásáról gondoskodó fukusimai atomerőművek körül 20 kilométeres körben már 90 ezer embert kitelepítettek. További 210 ezer embernek az erős utórezgések miatt kellett elhagynia otthonát Ivate és Fukusima prefektúrában.

Földrengés után (Fotó: MTI/AP)

Földrengés után (Fotó: MTI/AP)

A részben vagy teljesen összeomlott házak száma mintegy 3400, és a katasztrófa sújtotta területen mintegy 200 helyen ütött ki tűz. Megrongálódott 181 népjóléti intézmény, köztük több szanatórium.

A Honsú északkeleti végében lévő Ivate prefektúrában Rikuzentakata várost gyakorlatilag teljesen elmosta a pénteki földrengést követő szökőár. A helyi rendőrség közlése szerint majdnem az egész város víz alá került, csupán néhány ház maradt épen, s a víz a városháza második emeletéig ér.
Mijako és a tőle pár kilométerre délre lévő Jamada is víz alatt van.

Az ugyancsak a keleti parton lévő Fukusima prefektúrában 1800 ház dőlt romba. Futaba város tengerparti negyedeiben a házak több mint 90 százalékát elmosta a cunami. A szökőár okozta károkat azonban még csak részben sikerült felmérni. Sok területen ugyanis még érvényben van a cunami-riadó, és ezekre a helyekre még nem érkeztek mentők.

A földrengés sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany és 18 prefektúra több mint 1 millió háztartása maradt folyóvíz nélkül.

Szökőár hullámai (Fotó: MTI/AP) Képgaléria!

Szökőár hullámai (Fotó: MTI/AP) Képgaléria!

Továbbra sincs hír négy vonatról, amelyek Mijagi és Ivate prefektúrában közlekedtek a földrengés idején, és azt sem lehet tudni, hányan utaztak rajtuk.

A Keleti Japán Vasutak közölte, hogy a sinkanzeneket, a több száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó szuperexpresszeket egyelőre nem indítja el, de Tokió körzetében felújítja a vonatközlekedést.

Szombaton is zárva volt kilenc autópálya, és több mint 450 belföldi légi járatot töröltek – jelentette a Kyodo.

A közösségi médián néhány órával a földrengés után az áldozatokat kereső oldalak, információt és segítséget nyújtó bejegyzések ezrei jelentek meg. Hogy hogyan mentik az áldozatokat a Facebook segítségével, itt megtudhatja.

A hadsereg pénteken katonai gépeket riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működtek a telefonhálózatok. A pénteki események összefoglalójáért kattintson ide. Lassan áll helyre a rend: a vonatok már járnak, de közel egymillió háztartásban még mindig nincs víz..



Megkerülheti a földet a szökőár

Mintha óriási bomba robbant volna a tenger fenekén – valahogy így szemléltethető annak a csaknem hangsebességgel száguldó vízoszlopnak a „születése”, amelynek hullámai akár a bolygót is megkerülhetik. A rengést Magyarországon csak a műszerek érzékelték, és voltak, lesznek is komoly földmozgások a Kárpát-medencében. Megnyugtató, hogy vész esetén Paks is automatikusan leáll. Ha tovább olvasna a cunami keletkezéséről és lehetséges következményeiről, kattintson ide.

A szombat délelőtti órákban Chile partvidéki városait evakuálják. Bár a japán meteorológiai társaság szerint nem várhatóak a Csendes óceán partvidékén korábbiakban előrejelzett 10 méteres hullámok, a cunami mindenképpen eléri a partokat, így biztonságosabb a lakosság kitelepítése. A chilei előrejelzések szerint a hullámok 15 centiméter és 2 méter között magasodnak majd. “Mára már sokkal felkészültebbek vagyunk egy idejében jelzett fenyegetésre, mint február 27-én voltunk” – mondja Sebastian Pinera chilei elnök a február végén történt földrengésre utalva.


Mégsem mennek ki a magyar orvosok

A fukusimai atomerőműben történt szombati robbanás miatt a tervekkel ellentétben nem utazik el Japánba a Magyar Református Szeretetszolgálat hattagú orvoscsoportja – közölte Gilicze Réka szóvivő szombaton.

Elmondta: bár a csapat tagjai készen álltak az indulásra, az utolsó pillanatban lemondták az utazást, mert a szeretetszolgálathoz eljutó hírek szerint a fukusimai atomerőmű húsz kilométeres körzetéből kitelepítik az embereket, mivel erős sugárzástól kell tartani, és nem akarják veszélybe sodorni az orvosok életét, egészségét.

Ahhoz, hogy az orvoscsoport eljusson abba a régióba, ahol igazán szükség lenne a segítségre, át kellene haladniuk az evakuált, lezárt területen. Mivel erre nincs lehetőség, lemondták az utazást. Az öt orvosból és egy vezetőből álló csapat azonban továbbra is kész útnak indulni, ha a korlátozást feloldják – mondta Gilicze Réka.

Robbanás volt a fukusimai atomerőműben

A gázrobbanás szombaton történt, közép-európai idő szerint a reggeli órákban a japán fővárost árammal ellátó egyik fukusimai atomerőműben.

Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.


A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, és csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni.

Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát.

Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették – mondta.

Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

Doma-Mikó István japánban élő, magyar származású képzőművész azt írja, “a szakértők a környék lakóinak a televízión keresztül javasolják, hogy otthonaik nyílászáróit zárva tartsák, kint csak gézmaszkban közlekedjenek, és a szabadban lévő vízből, zöldség-gyümölcsből ne fogyasszanak”.

Radioaktív gőzt engedtek ki egy reaktorból

Mindez azután történt, hogy radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomerőművének reaktoraiból szombaton, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást; előzőleg egy másik erőműben is ugyanilyen műveletet hajtottak végre.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé.
Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

A két fukusimai erőmű egymástól 12 kilométer távolságra – a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra – található. A földrengést követően a két erőműben összesen öt reaktornál – az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál – rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik