Külföld

Az USA szükség esetén hozzányúl olajtartalékához

admin
admin

2011. 03. 11. 20:42

Az Egyesült Államok szükség esetén megcsapolja a stratégiai olajtartalékait - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök pénteken Washingtonban.

Az elnök ugyanakkor leszögezte: a nemzetközi közösség képes megakadályozni, hogy megszakadjon az olajellátás. Obama szükségesnek nevezte, hogy Amerika csökkentse függőségét a külföldi olajszállításoktól.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak tovább kell növelnie a hazai olajkitermelését. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai kitermelés tavaly ismét elérte a 2003-as szintet. Szükségesnek nevezte a további olaj- és gázkészletek feltárását, egyebek között a Mexikói-öböl térségében.

Elmondta, az amerikai kormány ismét engedélyezi a mélytengeri olajfúrást azoknak a cégeknek, amelyek hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy a munkát biztonsággal és az estleges balesetek elhárítására felkészülten tudják végrehajtani.

Az elnök emellett rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak, amely a világ ismert olajkészleteinek 2 százalékával rendelkezik, ugyanakkor a globális olajfogyasztás egynegyedéért felelős, csökkentenie kell olajtól való függőségét.

Emlékeztetett rá, hogy a hatékonyabb technológiák alkalmazásának köszönhetően az Egyesült Államok tavaly – a gazdaság növekedése ellenére is – 7 százalékkal kevesebb olajat használt fel, mint 2005-ben. Hangsúlyozta a gépkocsi-motorok üzemanyag-felhasználásának hatékonyságáról tavaly elfogadott törvény fontosságát.

Barack Obama megismételte az unió helyzetéről januárban elmondott beszédének azt a célkitűzését, hogy 2035-re az Egyesült Államokban a tisztaenergia-felhasználást 80 százalékra kell emelni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.