Nagyvilág

UFO-aktákat rejteget a magyar kormány?

Az lenne a meglepő, ha a magyar kormánynak nem lennének UFO-aktái. A kérdés csak az, hogy létezik-e egy erős és agresszív média, amely eléri, hogy feloldják őket a titkosítás alól. Nagy-Britanniában épp ez történik, az eddig elhallgatott földönkívüliekről szóló aktáktól hangos a világsajtó. Interjú Nick Pope UFO-szakértővel, aki a brit Védelmi Minisztérium számára kutatta a megmagyarázhatatlan jelenségeket.


Nick Pope
UFO-szakértőt sokan csak „Mulder”-nek becézik az X-akták című sorozat nyomán. Nem csodabogár, inkább tudós ő, aki több mint két évtizeden át dolgozott a brit kormánynak és vezette az Azonosítatlan Repülő Tárgyak osztályát. Hozzá futottak be a legrejtélyesebb megmagyarázhatatlan jelenségekről szóló beszámolók: pilóták által észlelt különös űrhajók, földönkívülieket ábrázoló sejtelmes fotók. Állítja, hogy a közhiedelemmel ellentétben jelenleg nincsenek megcáfolhatatlan bizonyítékok a földönkívüli jelenségekre, de biztos benne, hogy valamilyen formában léteznek „idegen” erők. Nick Pope szívügye a témával kapcsolatos filmek és kampányok népszerűsítése. Szakértői véleményét kérték számos mozifilm és sorozat, köztük az X-akták és a „Battle: Los Angeles” (hazai bemutató: március 17.) című legújabb sci-fi forgatásán is. Budapesti látogatásának apropója, hogy a múlt héten az UFO-észlelésekről szóló hatósági aktáknak egy újabb adagját oldották fel titkosítás alól Nagy-Britanniában.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Miért foglalkoznak kormányzati szinten a földönkívüliekkel?

A brit kormányt először azért kezdte foglalkoztatni a téma, mert úgy gondolták, hogy minden szokatlan jelenséget, amely a brit légtérben történik, figyelni és lehetőség szerint dokumentálni kell. Ez lehet, hogy csak egy szovjet repülőgép vagy rakéta volt, mindenesetre tudniuk kellett, hogy mi történik az égen. Ez persze nem jelenti azt, hogy a brit kormány jogilag deklaráltan hisz az UFO-k létezésében vagy abban, hogy a bolygónkat földönkívüliek látogatják. A brit Védelmi Minisztérium, ahol dolgoztam, már az 50-es években elkezdett a témával foglalkozni, én 1991-94 között csatlakoztam a kutatócsoporthoz vezetőként. A project sajnálatos módon 2009 végén befejeződött, a kormány honvédelmikiadás-csökkentésének esett áldozatul.

Számos beszámoló valóságtartalmát vizsgálta, melyek voltak a legmeghökkentőbb esetek?

Nagy-Britannia leglenyűgözőbb UFO-ügye 1980 decemberében történt és két katonai bázist is érintett. Beszámolók alapján december 26-án kora este egy UFO szállt le a támaszpontok közelében, majd két nappal később visszatért, ekkor már nem érintette a földet. Az esetnek több, az amerikai légibázison dolgozó hivatalnok is szemtanúja volt, köztük az egység helyettes parancsnoka. A történtek után a brit Védelmi Minisztérium tudósai ellenőrizték a területet, ahová az objektum leszállt és az átlagos háttérsugárzásnál nyolcszor erősebb értéket mértek.

Ez az eset azóta is megoldatlan?

Megmagyarázhatatlan jelenségként tekintünk rá azóta is. Egyébként az ufó-észlelések 95 százalékára találtunk magyarázatot, legtöbbször repülőgépek fényjelzéseinek téves értelmezéséről volt szó, vagy hőlégballonok, szatellitek, léghajók és meteorok tévesztik meg az embereket. A jelenségek öt százalékára viszont semmilyen megoldást nem találunk, ilyen az 1993 márciusában történt eset, amikor egy hatórás periódus alatt az ország különböző pontjairól jelentettek azonosítatlan repülő tárgyakat, amelyek 2 katonai bázis felett is átrepültek. Az egyik szemtanú másnap reggel azt mondta nekem, hogy egy Jumbo Jet nagyságú háromszög alakú objektumot látott, amely először nagyon-nagyon lassan mozgott, majd hirtelen elképesztő gyorsasággal eltűnt a látóhatárról. A férfi, aki beszámolt nekem a jelenségről, különösen tapasztalt szakember volt, nyolc éven át szolgált a királyi légierőnél.

A hollywoodi média nyilván hatással van arra, hogy mit tekintenek az emberek „földönkívülinek”, mennyire zavarta a munkáját, hogy bizonyos filmek és sorozatok trendeket alakíthatnak ki arról, hogy milyen egy UFO?

A folyamat mindkét irányba működik. Ha van egy hollywoodi film a földönkívüliekről, akkor attól még nyilván nem kezdenek el az emberek UFO-kat látni, de lehet, hogy nagyobb valószínűséggel jelentik majd, ha megmagyarázhatatlan dolgokat tapasztalnak. Az is elképzelhető, hogy az ilyen filmek hatással vannak arra is, ahogyan észlelünk bizonyos dolgokat, a látásmódra, ahogyan a világot szemléljük. Másrészről viszont a science fiction filmek készítői erősen merítenek az UFO-kutató közösségek beszámolóiból és ezeket beépítik a forgatókönyveikbe. A kérdés az, hogy a sci-fi van hatással az UFO-kutatásra, vagy fordítva? Szerintem mindkettő, a folyamat egy körforgásként írható le.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

A technikai fejlődés olyan szintet ért el, hogy a vizuális vagy audiovizuális beszámolók könnyen manipulálhatók. Hogyan tesztelik egy UFO-észlelés valóságtartalmát?

A földönkívüliekkel kapcsolatos nyomozást a bűncselekmények feltárásához tudnám hasonlítani. Bizonyítékokat kell keresni, szemtanúkat kell találni. Az évek során kialakítunk magunkban egy megérzést, ez az az ösztön, ami segít eldönteni, hogy valaki igazat mond vagy túloz, hazudik. De mást is tehetünk, például ha valaki azt állítja, hogy UFO-t látott, és egy másik területről, de hasonló időpontban szintén földönkívüliről érkezett beszámoló, akkor megpróbálunk összefüggést keresni a két eset között. Természetesen minden esetben leellenőrizzük a radarokat is, ahol nyoma kell, hogy legyen, ha valami szokatlan bukkan fel a légtérben. Fotó, vagy videó esetén egy sor szakértő áll rendelkezésre, akik egyértelműen megállapítják, ha számítógép által manipulált felvételről van szó.

A brit kormány a múlt héten nyitott meg újabb, több ezer oldalnyi UFO-aktát. Milyen újdonságot tartalmaznak ezek a dokumentumok?

A titkosítás alól most feloldott akták többek között egy igen aggasztó rejtélyre világítanak rá, amely nem más, mint hogy a már említett, Nagy-Britanniában észlelt legfontosabb UFO-jelenséggel kapcsolatos rendőrségi iratok nagy része ismeretlen körülmények között megsemmisült. Ennek oka lehetett bürokratikus tévedés, vagy egy túlbuzgó hivatalnok, aki a hidegháború idején azzal kívánta kimutatni lojalitását az Egyesült Államok felé, hogy a Washingtonra nézve kompromittáló dokumentumokat eltüntette. A legújabb UFO-aktákból az is kiderült, hogy 1977-78-ban a karib-tengeri szigetország, Grenada kormányfője felszólította az ENSZ-tagállamokat, hogy vegyék komolyan és hangolják össze a földönkívüliekkel kapcsolatos vizsgálatokat. A most nyilvánosságra hozott dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a színfalak mögött az Egyesül Államok és a Brit Királyság kormánya összejátszott, és szabotálták a javaslatot.

Ha ilyen érzékeny információk kerülnek felszínre, miért döntöttek mégis úgy, hogy a nyilvánosság elé tárják?

Az információszabadságról szóló törvény értelmében minden
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

olyan információt fel kell oldani a titkosítás alól, amely nem „bizalmas jellegű”. A most nyilvánosságra hozott adatok valóban kínosak, de attól még a kormány nem tarthatja őket lakat alatt. Már 2005-ben, a törvény életbe lépésének kezdetén világos volt, hogy a minisztériumhoz minden más témát meghaladó mértékben futottak be az UFO-aktákkal kapcsolatos kérdések, ez óriási feladatot hárított rájuk, így könnyebb volt a Nemzeti Archívumon keresztül nyilvánosságra hozni az adatokat, féléves periódusonként. Természetesen ez nem volt ilyen egyszerű, először több tízezer oldalt kellett átnézni, kitakarni a szemtanúk nevét, személyes adatait.

Jó ötlet egyáltalán titkosítani bármit, ami az UFO-észlelésekkel kapcsolatos?

Nem, manapság több kormány is a megnyitás mellett dönt, például Nagy-Britannia, Franciaország, Új-Zéland, Brazília. Ha valaki olyan országban él, ahol demokrácia van, nyitott kormány, információszabadság és egy erős, aggresszív média, amely nem fél kérdéseket feltenni, akkor el lehet érni, hogy ezeket a fájlokat közzétegyék. Még ha bizonyos adatok ki is lesznek véve a dokumentumokból, a semminél az is több.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Amikor a minisztériumnál kezdtem dolgozni, még tartott a hidegháború, Nagy-Britannia és Magyarország nem volt olyan szövetségesi viszonyban, hogy információkat osszanak meg egymással. Talán ha azok alatt az évek alatt a budapesti brit nagykövetség hallott beszámolókról, azokat bizonyára elküldték Londonba. De igazság szerint hacsak a magyar médiában nem jelentek meg erről szóló hírek, a követséget előtt ezek az információk rejtve maradtak, hiszen a magyar Védelmi Minisztériumtól nem kaptak tájékoztatást.

Gondolja, hogy a jelenlegi magyar kormány foglalkozik földönkívüliekkel?

Azon csodálkoznék, ha nem foglalkozna. A legtöbb, ha nem a világ összes országában vannak UFO-észlelések, főleg kereskedelmi és katonai gépek pilótáinak részéről. Furcsa lenne, ha Magyarországon nem léteznének ilyen beszámolók. Ha pedig léteznek, akkor valaki a légierőknél, a védelmi minisztériumnál vagy a légiirányítási központnál bizonyára számon tartja ezeket. Teljesen mindegy, hogy valaki hisz-e az UFO-kban, ha egy pilóta ismeretlen tárgyakat észlel, amelyek közel repülnek a géphez, akkor ez egy biztonsági kérdés, amellyel foglalkozni kell.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu


Látott már UFO-t a saját szemével?

Sajnos nem.

Hisz az UFO-k létezésében?

Hiszek benne, hogy a Földön kívül máshol is létezik élet az univerzumban, létezik intelligencia és civilizáció. Nem vagyok biztos ugyanakkor abban, hogy jártak-e már a bolygónkon ezek a földönkívüliek. Vannak figyelemreméltó bizonyítékok, a legjobb felvételek, videók, radarjelzések, pilóták beszámolói, de ezek „csak” bizonyítékok, nem szolgálnak mindent eldöntő bizonyosságul. Jelen pillanatban ezek még a misztikum világába tartoznak.

nick pope

UFO-szakértő. 21 éven át dolgozott a brit Védelmi Minisztériumban. Legismertebb az 1991 és 1994 között végzett munkája, amikor az Azonosítatlan Repülő Tárgyakkal foglalkozó részleg vezetőjeként a különböző jelentéseket vizsgálta. Nick Pope eredendően szkeptikusan állt hozzá az UFO kérdéshez, de a munkájához kötődő kutatások és vizsgálatok meggyőzték, hogy a magyarázat nélküli megfigyelések természetétől függetlenül az UFO-jelenség fontos védelmi, nemzetbiztonsági és légtérvédelmi kérdéseket érint. Különösen azok az esetek érdekelték, ahol a tanúk pilóták voltak, vagy amelyek során radarok észlelték az UFO-kat. Nick Pope részt vett abban a programban, melynek során a Védelmi Minisztérium UFO aktáit osztályozták és nyilvánosságra hozták a Nemzeti Archívumba küldéshez.

Nick Pope 2006-ban lépett ki a Védelmi Minisztériumból. Jelenleg szakértőként dolgozik, többek közt az UFO-król és a megmagyarázhatatlan összeesküvés-elméletekről, a tudományosság peremvidékéről, az űrről és science-fiction műfajról publikál. Nick Pope szívesen népszerűsíti a sci-fi filmeket és a megmagyarázhatatlant témaként felhasználó reklámkampányokat. Többek között dolgozott a Microsoft-tal, a 20th Century Fox-szal és a Sony Pictures-szel és részt vett az X-akták – Hinni akarok, valamint az Amikor megállt a Föld című filmek promóciós kampányában.

Eddig négy könyve jelent meg a Simon & Schuster gondozásában. Az Open Skies Close Minds (Nyitott égbolt – Zárt tudat) az UFO-król, a The Uninvited (A hívatlanok) a földönkívüliek emberrablási rejtélyéről szól. A földönkívüliek inváziójáról két sci-fi regényt írt, az Operation Thunder Child-ot (Gyermekvihar hadművelet) és az Operation Lightning Strike-ot (Villámcsapás hadművelet). Nick Pope jelenleg Londonban él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik