Nagyvilág

London nem engedi be az új EU-s munkaerőt

A jelenlegi brit kormány szakít az új EU-tagállamokból érkező munkavállalók azonnali, korlátozás nélküli beengedésének eddigi gyakorlatával - mondta a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció bevándorlásügyi államtitkára pénteken idézett nyilatkozatában.

Damian Green a Daily Mail című konzervatív napilapnak kijelentette, hogy az unióhoz jövőben csatlakozó országokkal szemben Nagy-Britannia “a lehetséges legkeményebb korlátozásokat” fogja alkalmazni. Ez azt jelentheti, hogy a brit kormány a majdani új tagállamok állampolgárainak munkavállalási célú letelepedését hét évig korlátozhatja.

“Nem fogjuk megismételni a múltbeli hibákat, (…) senkinek nem érdeke egy újabb, tervezetlen beözönlés külföldről, (…) nekünk a brit munkavállalók érdekeit kell védenünk” – idézte a lap a brit kormánytisztviselőt.

A brit Konzervatív Párt már korábban is hangoztatta, hogy nem ért egyet az új EU-tagállamok munkavállalóinak korlátozás nélküli nagy-britanniai bevándorlásával.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök még ellenzékben, a tavaly tavaszi választások kampányában többször kijelentette, hogy a 2004-es EU-bővítés után korlátozni kellett volna a bevándorlást a kelet-európai új tagállamokból.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely a hét évvel ezelőtti bővítés után a lehetséges átmeneti korlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország előtt. Az egyetlen feltétel az volt, hogy az ezekből az országokból érkezőknek jóváhagyásra be kellett terjeszteniük munkavállalási folyamodványukat a brit belügyminisztériumhoz, de az engedély szinte automatikus: az eddigi évek átlagában a kérvények 96 százalékát elfogadja a hatóság.

Emellett az újonnan érkező kelet-európaiaknak legalább egy évet folyamatos, bejelentett munkaviszonyban kellett tölteniük ahhoz, hogy teljes körűen igénybe vehessék a brit szociális juttatásokat; ez a kikötés is megszűnik azonban idén májusban, vagyis a hétévi átmenet lejártával.

A Munkáspárt vezette akkori brit kormány a keleti EU-bővítés előtt évi 5-13 ezer kelet-európai betelepülővel számolt, ez az előzetes brit kormányzati becslés azonban igen óvatosnak bizonyult. A brit belügyminisztérium hivatalos adatai szerint legalább 800 ezer – a saját céget alapító egyszemélyes vállalkozókkal együtt több mint egymillió – kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a nyitás óta, köztük mintegy 700 ezer lengyel.

Magyarországról 2004 és 2010 között összesen 54 ezren kérték nagy-britanniai munkavállalásuk bejegyzését.

Ezek az adatok azonban nem azt jelentik, hogy jelenleg is ennyi kelet-európai EU-állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, elemzői becslések szerint ugyanis a brit munkapiacon 2004 óta megfordult keletieknek legalább a fele már hazament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik