Nagyvilág

Félmillió elefántcsontparti hagyta el otthonát

Több mint 450 ezer ember menekült el otthonából Elefántcsontparton az országot sújtó politikai erőszak miatt - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Az ország gazdasági fővárosában, Abidjanban, a legutóbbi összecsapásokat követően az utcán heverő holttesteket kutyák eszik – mondta el a BBC-nek az UNHCR egyik szóvivője, aki szerint rendkívüli aggodalomra ad okot az elefántcsontparti humanitárius helyzet.

A nemzetközi közösség által a tavaly novemberi elnökválasztások győzteseként elismert Alassane Outtara a minap Nigériába látogatott, hogy segítséget kérjen riválisának, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó Laurent Gbagbónak az eltávolításához. Az Afrikai Unió (AU) korábban jelezte, hogy Outtarát ismeri el az ország hivatalos vezetőjeként.

Több megfigyelő attól tart, hogy a nyugat-afrikai állam polgárháborúba fog süllyedni.

Az UNHCR legfrissebb adatai szerint az ország déli részén található Abidjanban – amelynek nagy része a Gbagbóhoz hű erők ellenőrzése alatt áll – 370 ezren hagyták el otthonaikat, míg 77 ezren a szomszédos Libériába menekültek. Az ENSZ szakosított szervezete úgy látja, a nemzetközi figyelem most az észak-afrikai országokra összpontosul, s a világ nem vesz tudomást az Elefántcsontparton történő tragédiáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik