Nagyvilág

Éhínség vár egész Észak-Afrikára?

Az egész észak-afrikai régióra átterjedhet a Líbiában tapasztalható élelmiszerhiány - közölte pénteken az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint.

“A líbiai válság elhúzódása jelentős hatással lesz az élelmiszerellátás biztonságára magában Líbiában és környező, válság sújtotta országokban” – fejtette ki a FAO sürgősségi műveleti igazgatója.

Líbiában hamarosan komoly fennakadások lehetnek az importban, és összeomolhat a belső elosztási rendszer, miközben mintegy 200 ezer külföldi vendégmunkás menekült el az országból a szomszédos Tunéziába és Egyiptomba.

A FAO szerint legalább 2,7 millió ember élelmiszerellátása forog veszélyben a líbiai harcok miatt, ezért az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében több mint 43 millió dollárt szán élelmiszersegélyre az érintett régióban.

Líbia élelmiszer fogyasztásának 90 százalékát importból fedezi, s az ENSZ szerint mindössze négy hónapra elegendő élelmiszertartaléka van, mivel a harcok miatt nem működnek rendesen az importcsatornák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik