Külföld

Reformok lesznek Marokkóban

admin
admin

2011. 03. 10. 06:37

A marokkói király átfogó alkotmányos reformokat jelentett be, amelyek keretében kiszélesítik az egyéni és kollektív szabadságjogokat, erősebb szerepet kapnak a politikai pártok, valamint nagyobb jogköröket biztosítanak a helyhatóságoknak.

VI. Mohamed a nemzethez intézett televíziós beszédében szerda este közölte, hogy népszavazásra bocsátják az alkotmány reformját. Hangsúlyozta: szilárdan elkötelezett amellett, hogy “erős lökést adjon a folyamatban lévő mélyreható reformfolyamat dinamikájának”.

Az uralkodó először fordult a néphez azóta, hogy február 20-án tüntetéssorozat indult az országban fiatalok felhívására. A demonstrálók politikai és társadalmi reformokat, több demokráciát követelnek.

A király a tervezett reformokat hét pontban összegezte. Eszerint az új alaptörvény értelmében a miniszterelnököt nem a király nevezi majd ki, hanem az a politikai párt jelölheti, amely győzelmet arat a parlament alsóháza, a képviselőház tagjainak választásán. A végrehajtó hatalom vezetőjeként a miniszterelnök felel majd teljes mértékben a kormány és a közigazgatás munkájáért, a kormányprogram megvalósításáért.

A jogállamiság megszilárdításának jegyében kibővítik az egyéni és a kollektív szabadságjogokat, valamint megerősítik az emberi jogok rendszerét. Az igazságszolgáltatást független hatalmi ággá tervezik alakítani, az országot pedig decentralizálják, hogy nagyobb jogköröket biztosítsanak a helyhatóságoknak. A király bejelentette, hogy bizottságot alakít az alkotmány felülvizsgálatára. A testületnek legkésőbb júniusra kell kialakítania javaslatait, s az új alkotmány tervezetét később népszavazásra viszik.

Marokkó első alkotmányát 1962-ben fogadták el, s az alaptörvényt azóta többször is módosították, legutóbb 1996-ban. VI. Mohamed király 1999-ben került trónra, s uralkodása alatt komoly reformokat hajtott végre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.