Nagyvilág

A NATO figyeli a líbiai légteret

A NATO csütörtök reggel megkezdte a líbiai légtér állandó, napi 24 órás megfigyelését - közölte a katonai szervezet egyik illetékese.

A légtérfigyelést a NATO Boeing E-3 Sentry (Őrszem) típusú gépeivel végzik, nyolcórás váltásban. A katonai szövetség 17 darabos flottával rendelkezik ebből a típusból. Az E-3-as repülőgépek közül több jelenleg Afganisztánban van bevetésen.

Franciaország “a líbiai nép egyetlen legitim képviselőjeként” elismerte az ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanácsot és hamarosan nagykövetet küld a Kadhafi-rezsim elleni fegyveres felkelés központjának számító kelet-líbiai Bengázi városába – jelentette be a francia elnöki hivatal. Franciaország az első ország, amely hivatalosan elismerte a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenzékét tömörítő testületet. Az Átmeneti Nemzeti Tanács Mohamed Abdel-Dzsalil volt líbiai igazságügy-miniszter vezetésével alakult meg.

A bejelentésre azután került sor, hogy Nicolas Sarkozy francia államfő hivatalában fogadta a tanács delegációját. “Franciaország a líbiai nép törvényes képviselőjeként elismerte az Átmeneti Nemzeti Tanácsot” – erősítette meg a találkozó után újságíróknak Ali Eszavi, a líbiai delegáció tagja. Hozzátette “A francia nagykövet székhelye átmenetileg Bengáziban lesz, mielőtt visszahelyezik Tripoliba”.

Werner Hoyer német külügyi államminiszter azonban kételyeinek adott hangot a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elismerésével kapcsolatban. Hoyer azt mondta, hogy a líbiai helyzet egyelőre túlságosan zavaros ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, milyen irányban fejlődik tovább. Hoyer szerint egy átmeneti kormány struktúrái még nem világosak – mondta a német államminiszter.

Hivatalos tárgyalópartnernek ismerte el csütörtökön a brit kormány a líbiai ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanács tagjait, és szeretnénk szorosan együttműködni velük. Világossá tettük, hogy Kadhafinak mennie kell – közölte a tárca szóvivője a csaknem 41 éve Líbia élén álló ezredesről. Szorosan együttműködünk nemzetközi partnereinkkel, hogy ezt elérjük – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik